BÉKÉS MEGYE

2021.05.12. 11:25

A kukorica és a napraforgó nagy része már el van vetve

A kukorica és a napraforgó vetése a vége felé jár Békésben, leginkább csak egy-egy belvízérzékenyebb területen nem kerülhetett még földbe a mag. A búza mellett ezt a két növényt termesztik a legnagyobb területen térségünkben. A megye középső és déli részén a vetések jól fejlődtek, kiváló kondícióban vannak. A megye északi részén a belvíz, illetve a fagy miatt károsult a kultúrák egy része.

Nyemcsok László

20210505 Békéscsaba Mezőgazdasági munkálatok a földeken fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Kozsuch Kornél, a megyei agrárkoordinációs bizottság elnöke kiemelte, a kedvezőtlen időjárás jellemzően csak a fejlődésben gátolta a növényeket. A megye rosszabb vízgazdálkodású talajú tábláin belül is csak kisebb foltokban tapasztalható kipusztulás.

Molnár Imre gépkezelő is szinte állandó szolgálatban van, ugyanis sűrűsödnek a munkák a határban /Fotó: Bencsik Ádám/

– A falugazdászok nem jelentettek kitárcsázott vetéseket, a belvíz miatti kárbejelentés is elenyésző – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Márciusban a megyében 13–18 mm csapadék hullott, emiatt már egyes táblákban a vízhiány jelei mutatkoztak. A száraz kora tavasz ugyanakkor lehetővé tette, hogy a gazdálkodók időben rámenjenek a földekre, és elvégezzék a fejtrágyázást. Áprilisban már átlagosan 35–40 mm csapadék hullott.

Az eső tápanyag-felszívódást segítő hatásának köszönhetően a kalászosok az utóbbi hetekben sokat javultak.

A repce vegyes képet mutat a megyében, északon gyengébb, míg a középső és déli részeken jobb minőségű kultúrák vannak. Szépen sárgállanak, viszont gondot jelent a hűvös, szeles időjárás, melyben a porzó rovarok aktivitása gyengébb.

A gazdák március utolsó napjaiban kezdték meg a magágy-előkészítést a kukorica és a napraforgó alá, elvégezték a tápanyag kiszórását. Az ideális talajhőmérséklet a csírázáshoz 8-10 fok tíz centiméteres mélységben. Ez április első napjaiban megvolt, így a termelők vetettek. Ezután jött egy markáns lehűlés, és 5-6 nap múlva érte el újra a megfelelő hőmérsékletet a talaj.

A hideg időszakban a vetés üteme lelassult, inkább a talaj-előkészítést és a tápanyag-utánpótlást végezték el.

A hűvös idő mellett a csapadékhiánnyal is meg kellett küzdeni, ez nehezítette az ideális magágykészítést. Áprilisban megjött a csapadék, melynek hatására csírázásnak indultak az elvetett magok, és a még el nem vetett területeken kedvező magágyat készítettek a gazdák, akik a napraforgónál 95, a kukoricánál 96-97 százaléknál tartanak a vetéssel.

A kalászosok gyomirtását végzik

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke kiemelte, lehet látni már 4-5 leveles kukoricát, szépen kisorolt napraforgótáblákat. Vannak ugyanakkor olyan területek, melyeken a napokban vetettek, illetve még most kerül földbe a mag. Megjegyezte, az elmúlt évek leghűvösebb áprilisa volt az idei, a sokéves átlaghoz képest hat fokkal alacsonyabb napi középhőmérséklettel. Szólt arról, a kalászosok gyomirtása a végéhez közeledik, és egyre több gazdálkodó használ folyékony fejtrágyát, melynek kijuttatása is erre az időszakra esik. Az elnök elmondta, a repce a szárazság miatt nem úgy bokrosodott, mint kellene, a termés elmarad a várttól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában