békés megye

2021.04.01. 13:58

Idén is számítanak az egy százalékra

Az szja 1+1 százalékáról május 20-áig lehet rendelkezni. A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is. Ahogy országosan, úgy Békés megyében is a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát.

Busi Ottó

20210330 Békéscsaba Békéscsabai kutyamenhelyen folyik a napi munka. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Az szja 1+1 százalékát idén is május 20-áig lehet felajánlani az adóhivatalnál regisztrált civil szervezeteknek, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségeknek és a kiemelt költségvetési előirányzat részére – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel a napokban. A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2021. május 10-ig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot, és a lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg alá kell írnia.

A vallási közösségek számára szóló nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik vallási közösséget, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza – hívta fel a figyelmet az adóhivatal. A civil kedvezményezett és a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont továbbra is évente kell megtenni a felajánlást – tették hozzá.

A Csabai Állatvédők már esztendők óta elsősorban állatorvosi költségekre fordítják a felajánlásokat /Fotó: Imre György/

Kiemelték, hogy a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. Békés megyében sincs ez másképp, a napokban hírportálunk online felmérést készített, és ott a válaszadók közel fele nyilatkozott így, 29 százaléka pedig egyéb civil szervezeteket támogat.

Sajnos sokan vannak, akik egyáltalán nem ajánlják fel az adójuk egy százalékát: a felmérésben résztvevők közel negyede jelölte meg ezt a választ.

Pedig nagy segítség a felajánlott összeg az egyes szervezeteknek, tavaly Békés megyében a legtöbbet, 9,9 millió forintot, a Békéscsabai Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete kapta. Kiszely Zoltánné, az egyesület elnöke úgy fogalmazott, elsősorban állatorvosi költségekre fordítják a felajánlásokat, de jelentősek még a gyógyszerekre, élelmezésre kiadott összegek is a szervezetnél.

A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára 4,9 millió forintot ajánlottak fel tavaly az adófizetők. Mint dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke elmondta, alapítványuknál a koraszülött-mentőautó működtetése nem kevés összeget emészt fel, így a költségeknél nagy segítség a támogatás. Többek közt a benzint, a biztosítást, a gyógyszereket, az egyszer használatos eszközöket és az orvosi gázok cseréjét emelte ki az alapítvány elnöke.

Még fontosabbá vált a segítség

Több tízmilliárd forintos összeget ajánlhat fel idén több mint négy és fél millió adófizető egy százalék formájában a civil szervezeteknek és az egyházi szférának, a felajánlás a járványhelyzetben még fontosabb, mint máskor – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, az adófelajánlásoknak a koronavírus-válságban megnőtt a jelentőségük, hiszen a járvány a civil szervezeteket és az egyházakat sem kímélte.

Ezért most azoknak is érdemes rendelkezniük az adójuk egy százalékáról, akik eddig még soha nem tették.

Megjegyezte, hogy az adóhivatali adatok szerint javuló tendencia érvényesül, 2020-ban öt százalékkal többen – mintegy 2,2 millió­an – rendelkeztek az adójuk egy százalékáról, mint az előző évben. A NAV által közzétett információk alapján megyénkben az szja egyszázalékos felajánlásban részesült regisztrált civil kedvezményezettek számára tavaly közel 47 ezren összesen 223 millió forintot ajánlottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában