Feigl Rebeka

2021.04.11. 06:57

A zene lendülete viszi a csabai gimnazistát

Feigl Rebeka Békéscsabán lakik, tizedikes gimnazista. Mint bármelyik vele egykorú fiatal lány, éli a járvány nehezítette, egyelőre digitális oktatással sűrített mindennapokat. A társak hiánya őt is nagyon megviseli, annak ellenére, hogy autizmussal él. Mindig nyitott volt, és azt mondja, a nehézségek dacára jókedvre tudja hangolni magát, ebben pedig egy különleges hangszer és a mély, őszinte hite segíti.

Nagy Szilvia

20210409 Békéscsaba Feigl Rebeka orgonán játszik a képen Feigl Rebeka és Alföldi Csaba fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

– Kisiskolás koromban úszni jártam Marik Saci nénihez a Belvárosi iskolába, neki tűnt fel, mennyire jó a ritmusérzékem. Ajánlotta, tanuljak zenét, és Banner Mária zongoratanárnőhöz irányított – kezdte történetét Feigl Rebeka. A 18 esztendős lány hozzátette, amikor már néhány Bach-darabot kotta nélkül is el tudott játszani, Mária néni elvitte a katolikus templom kántorához, hogy megszólaltathassa az orgonát.

– Remegett a kezem, mielőtt hozzáértem a méreteiben, felépítésében, hangzásában is egyedi orgonához, aztán egyszeriben minden megváltozott. Azt éreztem, ez az én hangszerem – mesélt Feigl Rebeka arról a különleges pillanatról, amely talán fordulópontot is jelentett az életében. Az orgona hangja a kiváló akusztikának köszönhetően betöltötte a teret és a szívét is. Édesanyja elárulta,

amikor Rebeka kijött a templomból, szinte a föld fölött lebegett, és kijelentette, belőle orgonista lesz.

Szomorúan vették tudomásul, hogy épp akkor szűnt meg az orgona szak a zeneiskolában.

Rebekát Alföldi Csaba vette a szárnyai alá 2017 augusztusában. Az evangélikus kántor, orgonatanár kiemelte, tanítványa hosszú időn át tud koncentrálni a feladatára, így nem ritka, hogy 2-3 órán át játszik, nem kell motiválni.

Feigl Rebekát nem nagyon kell motiválnia Alföldi Csabának, a lány órákig tud játszani /Fotó: Bencsik Ádám/

– Legszívesebben Bach orgonára komponált, híres D-moll toccata és fúga darabját játszom, mert abban rengeteg a szekvencia (zenei részletek ismétlése más hangmagasságon – a szerk.) – mesélte Rebeka, hozzáfűzve, a barokk dallamok közel állnak hozzá, szereti a zeneelméletet is, de például a hallás utáni dallamírás nehezebb számára. Édesanyja kiemelte, orgonálás közben mintha rejtett bugyrok nyílnának meg benne, ám a templomban mindig hideg volt a többórás gyakorláshoz, emellett lánya otthon is szeretett volna játszani, így Biatorbágyról vásároltak egy kétmanuálos orgonát. Később egy komolyabb, hárommanuálos hangszert is vettek. Rebeka sokat gyakorol, álma, hogy egyszer kántorként önálló életet élhessen.

Feiglné Bondár Anikó a korábbi évek embert próbáló időszakáról is mesélt. Elmondta, Rebeka az általános iskolát az Esélyben végezte, autizmusát csak sok-sok vizsgálat után, tinédzserként diagnosztizálták.

Rengeteg pedagógus segítette fejlődését és útját, ám olyan középiskolát, ahol el merték vállalni oktatását, csak nagyon nehezen találtak Békéscsabán.

– Hálásak vagyunk az evangélikus gimnázium vezetőjének, Köveskúti Péternek, hogy Rebus ott tanulhat – emelte ki az édesanya. Lánya a közösségi szolgálatot is sajátos módon teljesíti: az istentiszteleteken orgonál. Azt mondja, a hite is megerősödött, az ima, igeolvasás fontos számára, ezek átsegítik a nehézségeken. Angolból, matematikából és testnevelésből felmentették, de a biológia és a német nyelv is érdekli.

Rebeka a nehézségek dacára jókedvre tudja hangolni magát.

– Az autizmussal megtanultam együtt élni, egyedül a túlmozgások zavarnak nagyon, de orgonálás közben a kezeim is a helyükön maradnak – mondta el Rebeka, aki nemrég egy online versenyre is benevezett, Temesvárra postázott az éteren keresztül három felvételt, és izgatottan várja az eredményt.

Felnőttként is orgonálni akar, szülei mindenben támogatják

Feigl Rebeka 2003-ban látta meg a napvilágot szülei negyedik, legkisebb gyermekeként. Testvérei már kirepültek, édesanyja pedig igyekszik mindent megtenni azért, hogy lánya az autizmusa ellenére is elég erős legyen az önálló, felnőtt életre. Rebeka álma, hogy kántorként dolgozhasson, addig is teszi a dolgát: tanul, gyakorol különleges hangszerén, és szeretgeti a cicáit, akiket zenei műszavakról nevezett el. Kadencia, Szekvencia, Hemiola és Triola hallgat a nevére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában