Könyvritkaság a bolhapiacról

2021.03.05. 12:07

Visszakerült a kötet a gyulai Mogyoróssy János könyvtárba

Igazi könyvrit­kaság, ­Johannes Georgius Schwandtner 1773-ban, Bécsben kinyomtatott Írások a magyar történelemből (Scriptores rerum Hungaricarum) című latin nyelvű kötete került vissza egy békéscsabai bolha­piacról Pataki Mihály gyulavári lokálpatriótának köszönhetően­ a gyulai Mogyoróssy János könyvtárba a közelmúltban.

P. G.

Dézsi János elmondta, a Mogyoróssy és Helytörténeti Gyűjteménybe kerül majd az értékes kötet /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: BENCSIK ADAM

Dézsi János, a bibliotéka igazgatója hírportálunknak elmondta, Pataki Mihály telefonon ­jelezte számukra nemrég, hogy egy békéscsabai bolha­piaci vásárlás közben bukkant a könyvre, melynek részletesebb áttanulmányozása során fedezte fel, hogy szerepel benne­ a gyulai könyvtár bélyegzője is. Igazi gyulaiként azonnal felajánlotta a kötetet az intézménynek. A különleges kiadványban szerepel egyebek mellett Thuróczy János krónikája és Anonymus Gesta Hungaroruma, de az Árpád-házi királyok le­származási ága is tanulmányozható egészen Bendegúztól­.

Dézsi János elmondta, a Mogyoróssy és Helytörténeti Gyűjteménybe kerül majd az értékes kötet /Fotó: Bencsik Ádám/

– A könyv története izgalmas kérdés. Névadónk, Mogyoróssy János 1836-ban és 1868-ban is rengeteg könyvet adományozott a köz javára – fogalmazott az igazgató. – Tudomásunk szerint az első adományozásból nem maradt fenn egyetlen kötet sem, a másodikból azonban igen. Bár a korszak és Mogyoróssy érdeklődési köre is stimmel, egyelőre azonban nem találjuk­ nyomát, hogy hozzá kötődne a különlegesség. Ugyanígy kérdéses, hogy mikor és miként került ki a könyvtárból a kötet.

Dézsi János hírportálunk érdeklődésére azt is elmondta, a kötéstest nincs igazán jó állapotban, Pataki Mihály már úgy vásárolta a bolhapiacon. Ezért a könyvtár azt tervezi, hogy a levéltár kötészetével amennyire lehet, helyreállítják azt. A belső oldalak foltosodása nem igazán kezelhető, igaz, ahhoz képest, hogy a kötet közel negyed évezredes, elég jó állapotban van. A munka után a könyv a könyvtár Mogyoróssy és Helytörténeti Gyűjteményében kap majd helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában