veszélyek

2021.03.29. 11:14

Speciális szemüveget kapott a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság

Hogy még szemléletesebb módon mutathassák meg, milyen veszélyeket rejt a szén-monoxid, illetve, hogy mit kell tenni, ha lángra kap a lakás, virtuálisvalóság-szemüvegeket kapott a megyei tűzmegelőzési bizottság. Aki magára ölti a speciális eszközt, megnézhet két, a témákban született, 3D-s technológiával készített, igencsak megrázó filmet – és megbizonyosodhat arról, hogy a család biztonsága érdekében érdemes szén-monoxid- és füstérzékelőt beszerezni.

Licska Balázs

Csatári István mutatta be a speciális szemüveget, amellyel a virtuális valóságba csöppenhetnek az érdeklődők

Fotó: Imre György

Rendkívül fontos a megelőzés mind a szén-monoxidos esetek, mind a lakástüzek esetében – hangsúlyozta Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő. Elmondta, igyekeznek megszólítani az embereket minden lehetséges fórumon, tévében, interneten keresztül, szóróanyagok segítségével. A virtuálisvalóság-szemüvegek pedig abban segíthetnek, hogy a fiatalokhoz is eljussanak az üzeneteikkel. Aki felveszi a speciális eszközt, az 3D-s, 360 fokos videókat nézhet meg, szinte a kisfilmek egyik szereplőjévé válhat.

A szén-monoxid veszélyeire felhívó filmben egy négytagú család vacsorához, fürdéshez készülődik. Készül az étel a konyhában, és hogy ne legyenek kellemetlen szagok, beindítják a páraelszívót. ­Közben a fürdőszobában működik a kazán, a két kisfiú pedig addig, amíg nincs kész a vacsora, elmegy pancsolni. A gyerekek a habos vízben fejfájásra, szédülésre panaszkodnak, de nem szólnak szüleiknek, akik aztán már eszméletlen állapotban találnak rájuk.

Csatári István mutatta be a speciális szemüveget, amellyel a virtuális valóságba csöppenhetnek az érdeklődők

Nem is sejtik, hogy mi lehet a probléma, hívják a 112-es segélyhívót. A mentők jelzik, szén-monoxid-mérgezésről lehet szó, és hogy vigyék ki őket a teraszra, a mentők ott veszik át a szülőktől a fiúkat. Közben jönnek a tűzoltók is, akik kimutatják eszközeik segítségével a mérgező, színtelen és szagtalan gáz jelenlétét a levegőben. Bár a mentők megpróbálják újraéleszteni a gyerekeket, egy hosszan sípoló hang jelzi, hogy mi lett a sztori vége­.

Hasonló sípoló hangot ad ki a szén-monoxid-érzékelő is. Eljátsszák aztán a filmben a történet B változatát is, amikor a fürdőszobában üzemel egy ilyen berendezés, és jelzi is a problémát. A szülők a hang hallatára azonnal cselekszenek, kiviszik a fiúkat a fürdőszobából, elhagyják a lakást, és értesítik a tűzoltókat, akik kiérkezésekor annyit mondanak: ijesztő volt hallani a sípolást. De legalább megúszták sértetlenül.

A lakástüzekről szóló film szintén egy családi eseményt mutat be. Az apuka kártyázik a lányával, és hosszas kérlelés után csatlakozik hozzájuk az anyuka is, aki egyébként addig a konyhában szorgoskodott. Arra lesznek figyelmesek, hogy sípol valami. Füsttel telítődött és immár lángokban áll a konyha, meggyulladt ugyanis az olaj a serpenyőben – amit egyébként nem szabad vízzel oltani, egyszerűen rá kell tenni a fedőt a serpenyőre, így elzárható a tüzet tápláló oxigén.

A család helyesen cselekszik: amikor látják, hogy nem képesek megfékezni a lángokat, értesítik a tűzoltókat, pontosan jelzik, hogy mi és hol történt, és hogy kik vannak veszélyben. Az apuka és a kislány lemegy az emeleti lakásból a lépcsőházon keresztül az utcára, közben értesítik a szomszédokat is. Az anyukát pedig a kiérkezők létra, azaz magasból mentő szer segítségével segítik le az erkélyről. Ez a videó azt bizonyította, hogy egy füstérzékelő életet menthet, hiszen jelezte a problémát. És bár a konyha valószínűleg tönkrement, a háromtagú család megúszta az esetet.

Fotók: Imre György

Pár ezer forintért már jó minőségű érzékelőket lehet beszerezni

Maczek Szilárd a szén-mo­noxid kapcsán hangsúlyozta: főleg a nyílt égésterű gázkészülékek okoznak problémát, illetve az, ha nem ügyelnek a kémények karbantartására és felülvizsgálatára. Ugyanakkor egy lakást teljes egészében kell vizsgálni, meg kell nézni a belső légáramlatokat, hogy van-e elegendő levegő-utánpótlás, hogy működik-e esetleg páraelszívó, klíma is. Kiemelte: egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő 10-20 ezer forint közötti összegért beszerezhető, és ahova a Békés megyei tűzoltók kimentek, mivel jelzett a készülék, ott nem történt haláleset.

A lakástüzek minél hamarabbi észlelését segíti a füstérzékelő, ami szintén 10 ezer forint körüli összegért megvásárolható. Az ilyen esetek 98 százaléka emberi gondatlanságból, mulasztásból adódik, példaként hozta fel az ágyban való cigarettázást. Hozzátette: manapság a lakásokban sok az éghető anyag, ezért a tűz gyorsan terjedhet. Aki elmegy otthonról, annak érdemes becsuknia minden szobaajtót, azzal ugyanis baj esetén perceket nyerhetnek a tűzoltók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában