Thury Gábor

2021.03.03. 11:14

Neveninccsel nyert, szakálla a névjegye a csabai nyugdíjas operatőrnek

Hetvenedik születésnapján lepték meg a minap barátai Thury Gábor békéscsabai nyugdíjas operatőrt. Szó esett a beszélgetésen a padlásán tárolt ­kétezer filmről, melyek a Meseházi Retromozi alapanyagát ­alkotják már csaknem húsz éve. Hasonlóan a Nevenincs című szocreál dokumentumfilm­ sikeréről és a kamera mögött töltött hosszú évekről.

Nyemcsok László

Thury Gábor megmentett filmeket vetít le már csaknem húsz éve a Meseházi Retromoziban /Fotó: I. Gy./

Fotó: Imre Gyorgy

Veres Krisztina, a Meseház vezetője és Tóth Ildikó, a Csaba Televízió szerkesztő-riportere eddig is számon tartotta Thury Gábor születésnapjának időpontját. Öt esztendeje a 65. is ugyanúgy szerdára esett, mint a mostani. Szóltak még Major Gyula operatőr-rendezőnek, és hárman köszöntötték fel el az ünnepeltet lakásán.

– Szó mi szó, nem számítottam rá, meglepett, de nagyon jólesett – vallotta be Gábor.

– A retró mozi az utóbbi években egy biztos pontnak, elfoglaltságnak számított, és a vetítések is szerdára estek, kéthetente. Jó volt találkozni, beszélgetni az emberekkel, remélem, a koronavírus-járvány lecsengése után folytatjuk a sorozatot.

És hogy miként került a jobbára az 1950-es évektől a ’80-as évekig terjedő filmanyag az operatőr padlására? Békéscsabán, a Petőfi utcában működött a megyei filmtár, az épület ma már nincs meg, lebontották. Amikor megszűnt, a filmeket Major Gyula barátjával mentették meg, és az ő padlásukon fért el az anyag. Legalább kétezer, 16 milliméteres szalag, ezekből válogatott a meseházi rendezvényekre­.

Thury Gábor megmentett filmeket vetít le már csaknem húsz éve a Meseházi Retromoziban /Fotó: I. Gy./

Gábor mindig is operatőrnek készült, kétszer felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de ahogy mondta, mindkétszer kivágták, mert nem volt protekciója, ami akkoriban nem ártott: – Békéscsabán, a nyomdaipari szakközépiskolában végeztem magasnyomó gépmesterként, aztán a szakmában dolgoztam tíz évig a Knerben – emlékezett. – Számítástechnikai szervező képesítést is szereztem, a Kner után is maradtam Csabán, a Számítástechnikai és Ügyvitelszervezési Vállalatnál (SZÜV) az adatfeldolgozási igényeket szolgáltuk ki munkatársaimmal. Ez 17 évig tartott, ezután csinálhattam azt, amit gyerekkoromtól szerettem volna. Ehhez hozzájárult, hogy a Csaba Televízió tanfolyamot hirdetett, és ennek elvégzése után lettem hivatalosan operatőr. Ezt csak azért mondom így, mert azért már előtte is belekóstoltam a szakmába. Maradtam a Csaba Tv-nél, de Major Gyula barátommal a televíziós munka mellett önálló filmeket is forgattunk.

Legnagyobb sikerüket a 2000-es évek elején a Nevenincs című alkotással érték el. A Magyar Független Film- és Videoszemlén első díjat érdemeltek ki. A békéscsabai Nevenincs borozó és a Kispipa törzsgárdája közötti futballmeccs volt a téma, igazi szocreál film született. Évekkel korábban forgatták, de a fiókban pihent az anyag, a fesztivál kiírásakor vették elő, és „pofozták össze”.

Gábor nyugdíjasként elsősorban tévézéssel tölti az idejét, a szórakozás mellett szakmailag is nézi a műsorokat. Aki egyszer a kamera mögé állt, az operatőri bőréből nem tud kibújni. Azt pedig nem lehetett kihagyni, hogy honnan jött a ZZ Top-os, nagy szakáll ötlete, ami szinte védjegye a városban. Elmondta, még 1970-ben, a szabadságuk alatt nyaralni voltak családjával, és nem borotválkozott.

Hazatérve úgy döntött, hogy már nem vágja le, miként igazából azóta sosem, csak megigazítja, fazont ad neki.

Jó érzékkel nyúlt témákhoz

Thury Gábor számára a család a legfontosabb. Feleségével, Ágival él, három gyermekük van, és két unoka is bearanyozza az életüket. A nyugdíjas operatőrről Major Gyula mondta, azért szeretett együtt dolgozni vele, mert a filmes szakmáról hasonlóan gondolkoztak, összeszokott párost alkottak.

– Gabi mindig is élvezte a munkát, nem számított az idő, csak az, hogy minőséget adjon ki a keze közül. Érdekelte, amit csinál, jó érzékkel nyúlt témákhoz, és érzékenyen állt hozzá ezekhez. Mindez megmutatkozott az alkotásokban – hangsúlyozta Major Gyula. Barátságuk még onnan ered, hogy a ’70-es években együtt jártak a csabai ifiház filmklubjába, melyet Pál Miklós kulturális szakember vezetett. A Nevenincs kapcsán pedig Major Gyula nevetve felidézte azt is, amikor a címadó borozó tulaja egy-egy liter Unicummal díjazta őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában