panaszok

2021.03.10. 13:59

Ciripelő nyugalomra vágynak a csabaiak a Tücsök utcában

Annak ellenére, hogy jelenleg lakóövezet a Keleti-kertekben lévő Tücsök utca északi része, a telkeken nem házak, hanem néhány gazdasági épület épült és vállalkozások működnek – mondta az utcában élő Turbucz László és dr. Lászik Tibor, hozzátéve, szerintük a vállalkozások nem teszik lehetővé a nyugodt pihenést, és közben miattuk az ingatlanok szintén veszítenek az értékükből. Két éve felmerült, hogy a terület lakó- helyett legyen ipari övezet, azonban a lakógyűlésen ezt egyhangúlag ellenezték a Keleti-kertekben élők. A vállalkozások viszont továbbra is szeretnék ezt, és hangsúlyozták: nem zavarnak senkit sem.

Licska Balázs

20210303 Békéscsaba Panaszosok utca helyzetével kapcsolatban. Képen: Turbucz László dr. Lászik Tibor Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Két éve kezdeményezték a Tücsök utca északi oldalán lévő ingatlanok tulajdonosai, hogy a terület övezeti besorolását változtassák meg. Kertvárosias lakóövezet helyett legyen ipari, hivatalosan gazdasági, kereskedelmi-szolgáltató övezet. Akkor tartottak egy lakógyűlést is, a fórumon jelen lévők egyhangúlag ellenezték és elutasították az átminősítést. 2019-ben aláírásgyűjtést ugyancsak szerveztek, mintegy 130-an tiltakoztak az addigra kivitelezett és az akkor még csak tervezett beruházások ellen. A városi közgyűlés sem támogatta döntésében az átminősítést.

Leszedték a tiltó táblát

– Ez az elmúlt két év eredménytelen levelezgetésének az anyaga – mutatta a papírhalmazt a Keleti-kertekben élő Turbucz László és dr. Lászik Tibor. Elmondták, az érvényes helyi szabályozás szerint kiadott önkormányzati engedély birtokában bárki végezhet Békéscsabán gazdasági, kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet akár kertvárosias lakóövezetben is anélkül, hogy a környékben élők érdekét és tiltakozását figyelembe vennék.

Turbucz László és dr. Lászik Tibor mutatták, hogy mennyit levelezgettek az elmúlt időszakban. Tiltakoznak az ellen, hogy újabb vállalkozás telepedjen meg a Tücsök utcában /Fotó: Imre György/

Emlékeztettek: bár a vállalkozások hivatalosan a Tücsök utcában vannak, ez az utca földút, ezért a kezdetektől az érintett vállalkozások a Gyulai úti körforgalomból, a közeli barkácsáruházhoz vezető út felől közelítik meg telephelyeiket. A bekötő út elején korábban egy „teherautóval behajtani tilos” tábla állt

– csak a barkácsáruház forgalmát engedélyezve –, mely a telephelyekre irányuló forgalmat egyértelműen tiltotta. Ezt a táblát aztán az út kezelője eltávolította.

Összesen tizenegy telekről van szó

– Tizenegy telekről van szó, amelyeken házaknak kellett volna épülniük – mondták lapunknak. Ebből egy összevont telken épült összesen egy szolgálati lakás, a többin vállalkozások működnek. Hogy mi lesz a még üresen álló négy telek sorsa, csak találgatni lehet, úgy hallották, hogy egy szállítmányozó cég nézte ki magának, kisebb és nagyobb teherautókkal érkezne. Most a lehetőségeikhez mérten ezt szeretnék megakadályozni, ugyanis szerintük a már meglévő vállalkozások is megzavarták a nyugalmukat.

– Berreg a légkulcs, dübörögnek a kamionok – sorolták. Hozzátették: amíg nem voltak vállalkozások, addig őzekkel, nyulakkal, fácánokkal is lehetett a kerítésen kívül találkozni. Úgy vélik, ha a szállítmányozó cég is megtelepszik a Tücsök utcában, végleg búcsút mondhatnak a nyugalomnak. A vállalkozások miatt a környékben lévő negyven-ötven ingatlan értéke szintén zuhan. Van például egy eladó ház, de a vevőjelöltek valósággal menekülnek, látva a telephelyeket.

Továbbra is ellenzik az átminősítést

Turbucz László és dr. Lászik Tibor elmondták, a vállalkozások már több kérelmet adtak be, hogy minősítsék át a területet, kertvárosias lakóövezet helyett legyen gazdasági, kereskedelmi-szolgáltató. Úgy vélik, vérlázító az, amit a vállalkozások a kérelemben írtak, hogy a területen – ami ugye lakóövezet – gazdasági tevékenységet folytatnak, és hogy a valós helyzetnek a gazdasági környezet felelne meg. Hangsúlyozták: a Keleti-kertekben élők továbbra is ellenzik az átminősítést.

Kiemelték, problémáikkal rendszeresen keresik az önkormányzatot. A város honlapjára feltöltött dokumentumokból egyébként kiderült: Szarvas Péter polgármester

– a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében a veszélyhelyzet ideje alatt eljárva – tavaly év végén nem változtatta meg a korábbi közgyűlési döntést. Tehát a Tücsök utca északi oldala továbbra is lakó­övezet.

Nem szeretnének újabb vállalkozást

Turbucz László és dr. Lászik Tibor elmondták: az lett volna a megfelelő, ha a vállalkozások ipari területen telepednek meg, és nem lakóövezetben, akár az említett, barkácsáruházhoz vezető út másik oldalán. Hozzátették: az is biztos, hogy a vállalkozások épületei megmaradnak, azok nem bonthatók le. Azt szeretnék elérni, hogy a még üres négy telken ne működhessen újabb vállalkozás, és hogy a jelenlegiek jogszerűen folytassák tevékenységüket, mivel ezt is megkérdőjelezték.

Több panasz

Békéscsaba jegyzője, dr. Bacsa Vendel elmondta: az önkormányzatnak jelenleg két vállalkozóról van tudomása, akik az említett területen ipari tevékenységet folytatnak, és azt a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően be is jelentették. A vállalkozók az ingatlanokon elhelyezett épületek engedélyezése, majd a végezni kívánt tevékenység bejelentése során is pontos tájékoztatást kaptak arról, hogy az övezetben milyen jellegű és milyen intenzitású ipari tevékenység folyhat.

– Döntéseiket ennek tudatában kellett meghozniuk. Az építkezés megkezdésekor, valamint a tevékenység bejelentésekor is tisztában kellett lenniük azzal, milyen keretek között tevékenykedhetnek. Hangsúlyozni kell, hogy ezen keretek között maradva egyrészt megfelelnek a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, másrészt minden bizonnyal a lakóközösséggel való békés egymás mellett élés is megvalósítható lenne. Az övezeti besorolás megváltoztatása iránti igényt a vállalkozásnak az építkezés és a tevékenység bejelentése, megkezdése előtt kellett volna mérlegelnie. A betelepült vállalkozások ezt figyelmen kívül hagyták, utólag szeretnék a lakókörnyezet kialakítására szolgáló övezetet megváltoztatni – mondta dr. Bacsa Vendel.

A jegyző elmondta, a Tücsök utcában a nyilvántartásuk szerint két vállalkozás végez hivatalosan bejelentett tevékenységet. Ezek a vállalkozások az eddigi ellenőrzéseik alapján a jogszabályi keretek között dolgoznak. Ugyanakkor több bejelentés is érkezett már az önkormányzathoz, hogy a vállalkozások időnként túllépik az engedélyezett működési keretüket. Hozzátette: a lakók panaszaira természetesen megoldás lehet, ha a betelepült vállalkozások az engedélyezett, illetve nyilvántartásba vett tevékenységi kereteket nem lépik túl.

A vállalkozók szerint ők nem zavarnak senkit sem

Teljes mértékben jogszerű tevékenységet folytatunk – mondta Csányi Norbert, az egyik Tücsök utcai vállalkozás, a Fancy-Trans Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, mindenhol és folyamatosan feljelentik őket, de egyetlen esetben sem kaptak elmarasztalást a hatóságoktól.

Hozzátette, hogy mielőtt megvásárolták a lakóövezetben lévő telkeket, felkeresték az önkormányzatot, és megkérdezték, hogy ha ilyen és olyan tevékenységet szeretnének folytatni, kaphatnak-e rá majd engedélyt. Mivel a válasz igenlő volt, megvették az ingatlanokat – amelyek ideálisak egy-egy cég számára, hiszen közel van a körforgalom és a 44-es –, majd beindították a vállalkozásokat.

– Nem zavarunk senkit sem, innen is hazamegy mindenki 17 órakor – folytatta. Hangsúlyozta, a Tücsök utcai vállalkozások 70 embert foglalkoztatnak, több millió forintnyi adót fizetnek, és vannak ügyfeleik a Keleti-kertekből is, tehát szolgáltatnak is a környékben élőknek. Aláhúzta: sem porral, sem zajjal járó tevékenységet nem folytatnak. Ezért Turbucz László és dr. Lászik Tibor mondatára reagálva, miszerint „berreg a légkulcs és dübörögnek a kamionok”, azt mondta: ez nem igaz, és ezt már-már rágalmazásnak nevezte. Sorolta, figyelnek a zöldítésre, a környezetükre, ennek érdekében sövényeket, fákat is ültettek.

Elmondta: a vállalkozások továbbra is szeretnék, hogy minősítsék át a területet kertvárosi­as lakóövezetről gazdasági, kereskedelmi-szolgáltató övezetté. Egyrészt azért, mert most még a zöldfelületnél tartani kell az 50 százalékot – és emiatt sárban, füvön parkolnak a kocsik, nem térkövezett területen. Másrészt azért, mert nála csak személyautókat és kisteherautókat lehet szervizelni, de rendelkezik nagyobb teherautókkal is, amiket szintén ott tárolna, viszont így nem kap engedélyt rá, illetve nyilván saját szervizében javíttatná azokat, nem máshol, de most erre sincs lehetősége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában