BÉKÉS MEGYE

2021.02.28. 06:55

Veszélyt jelentenek az utakon a horrorkaravánok

Hosszú ideje igyekszik a rendőrség kiszűrni és visszaszorítani az úgynevezett horrorkaravánokat az utakról, melyek jellemzően nyugatról keletre haladnak Magyarországon át. Ezen szerelvényekkel közlekedni ugyanis nemcsak tilos, hanem veszélyes is. Megtudtuk, Békés megyében elvétve találkozhatunk ilyennel.

Vásári Erzsébet

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi hetekben-hónapokban egyre több híradás szól hazánkban a horrorkaravánokról, melyekben egy-egy ilyen járműszerelvény elfogásáról tudósítanak, illetve azok veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Ezek a veszélyes autószállító trélerek jellemzően nyugatról kelet felé haladnak át Magyarországon. Határ menti régióként pedig arról kérdeztük a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy Békés megyét érinti-e a jelenség, és ha igen, akkor milyen mértékben.

A súlyhatárra és a megfelelő rögzítésre minden esetben ügyelni kell /Illusztráció: Shutterstock/

A megyei rendőrkapitányság sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, Békésben nem jellemző a horrorkaravánok előfordulása, a rendőrség az utóbbi években csupán egy veszélyes járműszerelvénnyel kapcsolatos esetben intézkedett. Ez még 2019 decemberében volt, amikor az M44-es autóúton, a kardosi pihenőhely közelében ellenőriztek egy ilyen autószállító trélert a Magyar Közút Zrt. munkatársainak jelzése alapján.

A tehergépkocsi három autót szállított. Egyet a platóján, kettőt pedig az utánakapcsolt vontatmányon. Az utánfutót azonban ennyire nem lehetett volna megterhelni, ezért a sofőrjét helyszíni bírság megfizetésére kötelezték, és felszólították arra, hogy így nem folytathatja az útját. Megtudtuk, baleset megyénkben ilyen szállítmányok miatt nem történt.

A sajtóreferens hangsúlyozta, a horrorkaravánok veszélyesek lehetnek a szabálytalan rakományrögzítés, a megengedett többletsúly túllépése és a vontatási szabályok megszegése miatt. A túlterhelt járműszerelvények menettulajdonságai megváltoznak, hiszen a fékezhetőségük, kormányozhatóságuk így már nem kiszámítható. Ilyen szerelvényekkel közlekedni nemcsak tilos, hanem veszélyes is. A rendőrség ezért kéri a tehergépkocsik üzembentartóit, vezetőit, hogy ne veszélyeztessék magukat és a közlekedés többi résztvevőjét azzal, hogy nem tartják be az előírásokat.

Elmondta, a balesetveszélyes jármű vezetője egyébként jogsértéstől függően közigazgatási vagy szabálysértési bírság megfizetésére kötelezhető. Végül hozzátette, ezek a szerelvények jellemzően autópályákon, autóutakon közlekednek, ezért a rendőrök az M44-es gyorsforgalmi út Békés megyei szakaszát folyamatosan ellenőrzik, és intézkednek a szabálytalankodókkal szemben.

A fuvarozó is óvatosan közelít

A békéscsabai Szatmári Ferenc elmondta, fuvarozóként gyakran utazik autóutakon és autópályákon, melyeken többször látott már horrorkaravánokat. Bár több évtizedes járművezetői múlttal rutinos közlekedőnek számít, ennek köszönhetően sok balesetet elkerült már, a járműszerelvényeket mégis mindig féltve közelíti meg. Hiszen legtöbbször messziről is látszik, hogy nincsenek megfelelően rögzítve a vontatók, illetve az extrém túlsúly miatt gyakran jobbra-balra ingadoznak, ami már félelmetes egy nagyobb sebességnél. Így egy lendületesebb kanyarnál könnyen fel is borulhatnak, veszélyeztetve más közlekedők haladását és épségét. Ezért örül annak, hogy egyre több ilyet kiszűrtek mostanában az utakról a hatóságok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában