Békéscsaba

2021.02.22. 15:21

Örökös ökoiskola címet kapott a Belvárosi Iskola

Örökös ökoiskola címet kapott nemrég a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium – tájékoztatott dr. Szenográdi Péter, a tanintézmény természettudományi munkaközösségének és ÖKO–csoportjának vezetője.

N. Sz.

– Összességében hat évig birtokoltuk az ökoiskola címet, amit az első három év után megújítottunk, tavaly pedig sikerrel pályáztunk az örökös címre, melyhez igazolni kellett, hogy az oktatói-nevelői munka kapcsán hasznos és szerteágazó tevékenységet folytatunk – emelte ki Szenográdi Péter. Hozzátette, régóta

nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, a gyakorlatias fenntarthatóság jegyében rendszeresen különféle akciókat szerveznek a gyerekeknek.

– PET-palackokat, használt étolajat, lejárt szavatosságú gyógyszereket, elemeket, izzókat, sőt kisebb akkumulátorokat gyűjtünk és szállíttattuk újrahasznosító üzemekbe – árulta el a Belvárosi iskola tanára. A környezettudatos szemléletmódot becsempészik a tananyagba is, a diákjaik nemcsak a biológia-, földrajzórákon hallhatnak a témáról, hanem az idegennyelv-órákon, a nyelvvizsga-felkészítőkön, sőt, a tematikus heteken megtartott előadásokon is.

Dr. Szenográdi Péter (balról) vette át Pelle Róberttől, a TIT Körösök Vidéke Egyesület igazgatójától a műanyagpréselőt /Fotó: BMH/

Szenográdi Péter elmondta, a Budapest Bank által kiírt pályázaton egyik partnerintézményük, a TIT Körösök Völgye Egyesület is nyert, programjaikhoz pedig kérték, csatlakozzon az iskola is. – A nebulók életkoruknak megfelelő előadásokat hallgathattak meg, ezekhez pedig környezetvédelmi megmozdulások kapcsolódtak – emelte ki a pedagógus.

A TIT a pályázati forrásból beszerzett két műanyagpréselőt is, amelyek immár az iskolában segítik a helytakarékos, gazdaságos újrahasznosítást.

Szenográdi Péter aláhúzta, a járvány előtti időszakot is aktívan töltötték. A digitális tanrend idején sem torpantak meg, igyekeznek minden erejükkel óvni a környezetet: gyűjtenek papírt, ugyanúgy gondoskodnak a hulladékok hasznosításáról. Az iskola tanára kiemelte, mihelyt újra lehet szabadon mozogni, Mezőmegyerre látogatnak, hogy a gyerekek saját szemükkel lássák az újrahasznosítás fázisait, emellett olyan modern közintézményeket, fóliasátrakat, okosházakat szeretnének tanulmányozni, amelyet termálvízzel fűtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában