Felsőoktatás napja

2021.02.05. 16:10

Online konferenciát tartottak Gyulán

„Világnak szóló tudomány” címmel rendezett online konferenciát a Gál Ferenc Egyetem és a gyulai önkormányzat pénteken a Gyulai Felsőoktatás Napján.

Papp Gábor

20200930 Szerencs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Digitális Közösségi Alkotóműhelyt adtak át a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikumában. képen: prof.dr. Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár

Fotó: Bujdos Tibor

Immáron negyedik alkalommal hívtuk életre a Gyulai Felsőoktatás Napját – vezette be a konferenciát dr. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Egyetem gyulai Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja. Mint elmondta, a járványhelyzet miatt az idei konferenciát online térben tartották meg, amire több mint 270-en regisztráltak előzetesen, és a hallgatók mellett számos közéleti személyiség is figyelte az eseményeket.

Prof. dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára tudományos megnyitójában elmondta, a rendezvény felhívta a figyelmet, hogy a felsőoktatás Gyulán is hozzájárul a magasan képzett szakember-utánpótlás biztosításához és a fiatalok megtartásához. Mint hangsúlyozta, a Magyar Kormány kiemelt feladatként tekint a felsőoktatás megújítására; arra, hogy azt nemzetközi szinten is versenyképessé tegye. Ennek az alapja, hogy a fiatalok jó egyetemeken, korszerű körülmények között tanulva értékes diplomát kapjanak, így sikeres és megbecsült szakma birtokában állhassák meg a helyüket személyes életükben és a munkaerő-piacon egyaránt.

Dr. Kiss-Rigó László /Archív Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország/

– A hazai felsőoktatás nemzetközi versenyképességének, az oktatás színvonalának növelésével és a minőségi képzés infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat – fogalmazott. Kiemelte, hazánk történetének legnagyobb felsőoktatási fejlesztésére készülnek. – A gazdasági újraindítási akcióterv első körének legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. Több mint 1500 milliárd forint hasznosulhat a hazai egyetemek fejlesztésében a következő öt évben. Gyula szerepe kapcsán kiemelte, a város fontos térségi központ, amely a hagyományok megőrzésével és a megújulással egyszerre képes otthona és alma matere lenni a fiataloknak.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elsőként felidézte a városi felsőoktatás 1993-as elindulásának történetét, illetve előzményeit. Nyomatékosította, hogy a gyulai egyetemi kar pótolhatatlan feladatot lát el a Békés Megyei Központi Kórház szakember-utánpótlásának biztosításában, illetve az egészségügyi műveltség terjesztésében. Ez utóbbi a pandémia alatt még inkább felértékelődött. Hangsúlyozta, hogy a szociális képzés ugyancsak fontos valós igényekre épül, míg – fogalmazott – az egészségturisztikai képzésnek hol máshol, ha nem Gyulán van jövője.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a konferencia címével kapcsolatban elmondta, a világ beteg, gondokkal küzd, amelyekre az igazi megoldást a tudomány adhatja. Ezt szerették volna a konferenciával is hangsúlyozni. Kiemelte, a tudományt lehet hittel, az anyagba vetett vagy a Teremtőbe vetett hittel művelni.

– Keresztényként mi a Teremtőbe vetett hittel szeretnénk művelni. Lehet anélkül is, de az olyan mintha egy művet úgy elemeznénk, mintha nem ismernénk a szerzőjét – fogalmazott.

Dr. Takács Árpád

Reményt és irányt ad az egyetem

Dr. Takács Árpád címzetes egyetemi tanár, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott előadásában elmondta, a Gál Ferenc Egyetem Békés megyei jelenléte reményt és irányt adott a fiataloknak és valamennyi korosztálynak.

– A folyamatos fejlesztéseket megvalósító egyetem törekvései igazolják a saját elszántságunkat is, hogy Békés egy élhető és szerethető megye – hangsúlyozta. A gyulai felsőoktatás kapcsán kitért az önkormányzat és a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye szimbiózisára. Emlékeztetett arra, hogy a kormányhivatal együttműködési megállapodást kötött a megyei felsőoktatási intézményekkel, és egyik legfőbb stratégiai partnerük éppen a Gál Ferenc Egyetem. Hozzátette, 2019 nyarán létrehozták a Békés Megyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsát, amelynek egyik legfőbb küldetése, hogy hozzájáruljon a megye gazdasági és demográfiai mutatóinak javításához.

A konferencián prof. dr. Szabó Gábor a vallás és a természettudományok kapcsolatáról, míg Erőt adó tudomány címmel dr. Kozma Gábor rektor tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában