beruházás

2021.01.28. 13:58

Turisztikai helyszínné fejlesztik a szarvasi fürdőt

Új medencék építésével és a meglévők fejlesztésével teszik kiemelt turisztikai helyszínné a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőt – ismertették a település és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Vásári Erzsébet

20210120 Szarvas Fejlesztésekre pályázik a Szarvasi Gyógyfürdő. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Megtudtuk, a beruházás tervezési szakaszban van és másfél milliárd forintból valósul meg.

Ismét egy fontos bejelentést tehetünk, hiszen egy újabb Körös-parti település fürdőfejlesztéséről adunk hírt – kezdte köszöntőjét Dankó Béla országgyűlési képviselő. Megújul ugyanis a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő, amely másfél milliárd forintból válhat turisztikai helyszínné. Elmondta, ennek előkészítésére már 125 millió forintot megkapott a település a kormánytól.

A fürdő fejlesztése még tovább növelheti a település látogatottságát és vendégéjszakáinak számát /Fotók: Bencsik Ádám/

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, nem véletlen, hogy Békés és Gyomaendrőd után immár a harmadik fürdőfejlesztést jelentik be a Körösök Völgye térségében, hiszen a turizmus ezen része a vendéglátással együtt százezreknek nyújt megélhetést. Utóbbit bizonyítja az is, hogy a GDP 13 százalékát a turizmus-vendéglátás adta. Az ilyen fejlesztési támogatások pedig a jövő megalapozására és a vírus utáni minél rugalmasabb újrakezdésre szolgálnak. Szarvasra visszatérve végül elmondta, alapból

nagyon jók a település adottságai, mind a természeti elhelyezkedését illetően, mind az olyan helyi attrakciókat tekintve, mint az állatpark, az arborétum, a makettpark, a Vízi Színház, a megújult Tessedik Sámuel Múzeum, vagy a szárazmalom.

A felsoroltakhoz azonban jócskán hozzátesz majd a szálláshelyeket érintő, már megvalósult fejlesztések után a fürdő fejlesztése, ami reményeik szerint még tovább növeli a település látogatottságát és vendégéjszakáinak számát.

Babák Mihály polgármester elmondta, a fürdőkultúra mindig kiegészítette a város és a lakók életét Szarvason. A Szent Klára gyógyfürdőt 1902-ben tisztasági fürdőnek építették, majd a település felszíne alól, 200-280 méter mélyről kinyert, 40-50 fokos gyógyvíz által egészségmegőrzésre – főként mozgásszervi betegségek kezelésére – kezdék használni. Idővel pedig azon turisták is elkezdték látogatni, akik a holtág miatt érkeztek hozzájuk.

Gémes Tibor intézményvezető mutatja a beruházás egyik helyszínét.

A városvezetőtől megtudtuk, az alapvetően kisvárosi lakosságnak épült fürdőt 2000-ben már elkezdték fejleszteni, ekkor készült egy sportmedence, egy kisebb látványmedence és felújították a majd száz éves részeket is. Azóta viszont jelentősen bővült náluk a turizmus, amit a helyi látványosságok és a nemrég megvalósult szálláshely fejlesztések is tovább növeltek. Így az évi 44 ezres látogatottságot elérő gyógyfürdő fejlesztése ismét aktuálissá vált. Hozzátette, a strand ráadásul nem csupán a turistáknak kedvez, hiszen a helyiek gyermekeiket ott tanítják meg úszni, de van vízilabda csapatuk is, illetve a sárkányhajósok is gyakran használják télen.

A bővítési terv éppen ezért három új szabadtéri medencére szól,

amik minden korosztályt kiszolgálnak. Ezekhez tartozik majd két csúszda, sodróvizes medence és jakuzzis ülőrész is. Végül elárulta, jelenleg a tervezési szakasznál tartanak, maga a beruházás várhatóan másfél év múlva indulhat el.

Új dimenzióba emelik az idegenforgalmat

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese elmondta, mindig jó dolog, ha egy fürdőfejlesztésről számolhatnak be, hiszen a strandok a hazai, azon belül is a vidéki Magyarország turizmusának húzóágazatai. A vendégéjszakák döntő hányada azokon a településeken realizálódik ugyanis, ahol fürdő is üzemel. Hozzátette, a Szent Klára gyógyfürdő fejlesztése pedig azért jó hír Szarvas, a térség és a szűkebben értelmezett régió számára, mert maga után vonzza a szállás- és a vendéglátóhelyek, illetve egyéb szolgáltatók fejlődését is.

Kifejtette, a beruházással egy olyan család-barát fürdő jöhet lérte, ami minden generáció igényét kielégíti, a járás idegenforgalmát pedig új dimenzióba emeli. Fontos felívelő szakasz előtt áll tehát Szarvas, ahol 2020 egészét vizsgálva 28 ezer vendég szállt meg, közel 80 ezer vendégéjszakát generálva. Ennek 97 százaléka belföldi vendég volt, de a fejlesztés alapot ad majd a nemzetközi turizmus növelésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában