Szabó Márton

2021.01.11. 13:54

Támogatják a tehetséges szeghalmi fiatalt

Szeghalom egyik fiatalja, Szabó Márton lett az egyik győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10–23 év közötti művész- és kutatójelölt talentumok pályafutását. Országszerte közel hatvan fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, közülük került ki a szeghalmi tanuló is.

B. O.

Fotó:

Szabó Márton első osztályos korától rendszeresen versenyzik. Eredményei alapján 2019 nyarán részt vett a Nemzetközi Junior Természettudományi Diákolimpia felkészítőprogramjában, ahol bejutott a hatfős magyar csapatba. A csapat tesztírási, elméleti és gyakorlati fordulók eredményeként ezüst minősítést szerzett. Erről lapunk is írt korábban, ahol a szeghalmi fiatal részletesen beszámolt a versennyel kapcsolatos élményeiről, tapasztalatairól.

Szabó Mártont Szeghalmon is elismerik, a város polgármesterétől, Macsári Józseftől 2019 decemberében vett át kitüntetést /Fotó: BMH/

Szabó Márton akkor úgy fogalmazott, egy ideig fel sem fogta, hogy egy nagy nemzetközi versenyen milyen előkelő helyezést ért el. Mikor viszont tudatosodott benne, jó érzés töltötte el, hogy mekkora élmény és elismerés érte, hiszen a világ minden tájáról összegyűlt közel félezer diák közül ő bizonyult az egyik legjobbnak a Katarban megrendezett versenyen.

A szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója tavaly számtalan országos döntőben ért el előkelő helyezéseket. Az Irinyi János Kémia Versenyen negyedik, a Mikola Sándor Fizika Versenyen hetedik, az Oláh György Kémia Versenyen pedig harmadik helyezést ért el, továbbá a Középiskolai Kémiai Lapok Országos Levelezőversenyén a dobogó második fokára léphetett fel. Mindezen kiváló eredmények mellett Szabó Márton a dr. Árokszállásy Zoltán biológiaversenyen is brillírozik: a megmérettetés országos döntőjében az elmúlt három évben dobogós helyezéseket ért el. Ebben a tanévben pedig tervei között szerepel, hogy részt szeretne venni­ a Nemzetközi Kémia-, valamint a Biológia Olimpián.

A szeghalmi kiválóság elárulta, hogy az érettségi után orvostudományi tanulmányokra készül, és mint meg- tudtuk, a nemrégiben elnyert támogatásból szakkönyveket fog vásárolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában