galériával

2021.01.22. 11:26

Szigorú szabályok mentén folyik a vizsgáztatás

Országszerte szombaton írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Az írásbeliket Békés megyében is az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg, a távolságtartás miatt idén a szokásosnál több helyszínen adnak számot tudásukról a fiatalok.

Hírlap-összeállítás

20210123 Békéscsaba Belvárosi általános iskolában középiskolai felvételit tartottak Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Békéscsabai Tankerületi Központnál elmondták, a megyeszékhelyen intézményeik közül két iskolában írhatják meg a 8. évfolyamos diákok a felvételit. A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban 56, míg az Andrássy Gyula gimnázium és kollégiumban 279 tanuló jelentkezett a vizsgára.

Az intézmények valamennyi járványügyi szabály betartására kiemelt figyelmet fordítanak, ehhez pedig minden védőeszköz, tisztító- és fertőtlenítőszer, valamint egyéb higiéniai termék rendelkezésre áll.

Kiemelték,

a maszk viselése a felvételizőknek az írásbeli közben nem kötelező, de ajánlott, azonban a tantermen kívül kell hordani. Szülő, vagy kísérő nem léphet be az intézménybe és továbbra is kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés. Egy teremben legfeljebb tízen vizsgázhatnak, a pedagógusok részére a tankerület kesztyűt is biztosít.

Elárulták, fenntartásukban egy olyan intézmény van – a Belvárosi gimnázium –, ahol kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, a Bartók művészeti szakgimnázium pedig az általános iskolai eredményeken kívül a művészeti képességeket, készségeket is szem előtt tartja.

Mucsi Balázs elmondta, a Békéscsabai Szakképzési Centrum valamelyik tagiskolájába jelentkező diákok írásbeli felvételije egy helyen, a Széchényi technikumban lesz, 137-en tesznek vizsgát holnap.

– A Covid–19-re tekintettel kisebb csoportokba rendezzük a fiatalokat, és külön figyelemmel leszünk a szájmaszk és a kézfertőtlenítő használatára

– tájékoztatta hírportálunkat a BSZC főigazgatója. Elárulta, ami a technikai személyzetet illeti, a gördülékenység érdekében külön erőket mozgósítanak, de a választott helyszín ideális és biztonságos, hiszen a Széchenyi iskolába a járvány sújtotta hétköznapokon csak konzultációra érkezik néhány diák.

Orosházán a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnáziumba való jelentkezéshez és felvételhez nem szükséges felvételi vizsgát írni, elegendőek az általános iskolából hozott tanulmányi eredmények, ezekből számítják a felvételi pontokat.

– Vannak olyan nyolcadikos diákjaink, akik más iskolában szeretnének továbbtanulni, ők adtak be jelentkezést központi írásbeli felvételi vizsgára. Az orosházi Táncsicsból már meg is kaptuk ezeknek a diákoknak a terembeosztását, a névre szóló behívókon szerepel az is, hogy melyik kapun keresztül léphetnek be az épületbe. Továbbá tájékoztattak bennünket a vizsga idején érvényes járványügyi protokollról is. Örülünk, hogy a felvételi vizsgát szervező intézmény ilyen gondosan készül a diákjaink fogadására

– nyilatkozott az evangélikus iskola igazgatóhelyettese, Szőke-Kilián Szilvia. Lapunk úgy tudja, Battonyán is hasonló a helyzet, aki a Mikes gimnáziumba készül, annak nem kell felvételiznie.

A vészhelyzet miatt még egy pótnapot jelöltek ki

Az Oktatási Hivatal sajtótájékoztatóján elmondták, a középiskolai felvételi vizsgán az érintett tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak. A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 000-en jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8100-an, a 8 évfolyamoson több mint 5200-an vesznek részt országszerte.

Azok a felvételizők, akik a holnapi vizsgán alapos indokkal nem tudnak megjelenni, a január 28-i pótló írásbelin bizonyíthatják tudásukat. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot is kijelöltek: a február 5-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám

– igazoltan – az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában