Békés/Dánfok

2021.01.13. 06:55

Rászoruló családokhoz kerülnek a felajánlott fák

A gyökeres fenyők megfelelő helyre történő elültetésével, illetve a növényekkel kapcsolatban később felmerülő problémákra is megoldást nyújt a Békés-Dánfoki Üdülőközpont és a helyi civil szervezetek közös akciója.

P. G.

20210112 Békés Fenyőfákat ültetnek a Dánfoki üdülő területére a képen Hegyesi Szilárd vezető és Polgár Zoltán alpolgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Hegyesi Szilárd, a Dánfoki Üdülőközpont vezetője elmondta, elsődleges céljuk, hogy a gyökeres fenyők ne kerüljenek a kukákba, és segítsék azokat, akiknek nincs lehetőségük, így például helyük azokat elültetni.

– Emellett a fenyőkkel kapcsolatos későbbi problémákat is kiküszöböljük. Sajnos nem minden fa marad meg, de nagyon igyekszünk – fogalmazott Hegyesi Szilárd.

– Nem sokkal később jött az újabb ötlet, amely szerint az üdülőközpontban elültetett gyökeres fákat később, évek múltán odaadjuk olyan rászoruló családoknak, akiknek nincs pénzük megvenni a karácsony legfőbb díszét. Nem a kereskedőket akartuk, akarjuk nehéz helyzetbe hozni. Olyanoknak segítünk ilyen módon, akiknek élelemre is alig akad pénzük. A program 2012 elején kezdődött, egy ideig szünetelt, majd idéntől a Szent Lázár Alapítvánnyal és annak igazgatójával, Kovács Ildikóval közösen újrakezdtük. Tavaly már több rászoruló kapott ilyen módon fenyőt.

Az akció mellé állt Polgár Zoltán alpolgármester, aki elmondta, nemcsak karácsony után, hanem az év bármely szakában jellemző, hogy a lakosok fenyőfákat és más csemetéket ültetnek közterületre.

Hegyesi Szilárd és Polgár Zoltán is támogatja az ötletet /Fotó: Bencsik Ádám/

– A szándék nemes, hiszen a zöld felület gazdagítását célozza, viszont az eredmény ezzel szemben a város rendezetlen összképe – hangsúlyozta. – Felhívjuk a figyelmet arra, hogy fenyőfák és más fafajták közterületre, még a futópálya mellé való ültetése sem mindig szerencsés. Ezúton tisztelettel kérjük a lakosokat, hogy ne ültessenek közterületre fákat. Gyakran megtörténik, hogy azok elérik a villanyvezetéket, tömbházak előtt benövik az ablakok előtti részeket. S éppen az elmúlt hetekben egy régebben kiültetett, kidőlt karácsonyfa okozott károkat egy melléképületben. A gyökeres fenyőfák befogadását a Békés-Dánfoki Üdülőközpont vállalja, a városban négy gyűjtőponton adhatják le azokat: a kulturális központban, a civil házban, a Barta udvarban és Szent Lázár Alapítványnál – tájékoztatott Polgár Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában