szelektív gyűjtés

2021.01.08. 17:07

Leadhatják a használt sütőolajat a békési óvodákban

Békési óvodákban is lehetőség nyílik a használt sütőolaj leadására – tájékoztatott Kálmán Tibor.

P.G.

Folyik a gyűjtőpontok kialakítása, a hálózat kiépítése Békésen /Fotó: BMH/

Fotó: Janos Gazso

A város polgármestere elmondta, a szülők ezzel segíthetik is az intézményeket és a környezetért ugyancsak sokat tehetnek. Az új, ingyenes szelektív sütőolaj gyűjtési forma bevezetésével Békés csatornahálózata és szennyvíztisztítója is mentesülhet a terhelés egyrésze alól.

Kálmán Tibor emlékeztetett arra, hogy a rendszert már több megyeszékhelyen, számos nagyobb városban és kisebb településen kiépítették, jelenleg több száz magyarországi településen folyik a hálózat felállítása, gyűjtőpontok kijelölése, melyek közül Békésen, a város óvodáiban hatot hoztak létre.

Folyik a gyűjtőpontok kialakítása, a hálózat kiépítése Békésen /Fotó: BMH/

A gyűjtést lebonyolító cég minden összegyűjtött kilogramm használt sütőolaj begyűjtése után az önkormányzat által meghatározott szervezetnek – általában a gyűjtőponti intézménynek – kilónkénti 25 forint visszatérítést is nyújt. Békésen a környezettudatos óvodák alapítványának folyik be az összeg. A gyűjtőpontokon kizárólag az óvodát igénybe vevő gyermek szülei helyezhetik majd el a hulladékot, érdemes tehát a tágabb családnak egy helyre összegyűjtenie és átadnia az óvodás szülőknek a feleslegessé vált használt sütőolajat, zárt edénybe helyezve.

– Városunk életének és egyúttal választási programunknak is kiemelt eleme a környezettudatosság – hangsúlyozta a kezdeményezés kapcsán a polgármester.

Kürti Sándor, Tarhos polgármestere ugyancsak a Facebook oldalán számolt be arról, hogy január 7-től a községben is lehetőség nyílik a háztartásban keletkezett használt sütőolaj leadására az óvodában. Az összegyűjtött mennyiség után literenként az óvoda ott is 25 forintot kap. Az összeget az intézmény további fejlesztésére, szépítésére fordítják a dolgozók.

A MOL számos benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosságnak a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését, de a gyulai Aldi áruháznál is megtehetjük már ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában