hajléktalanszálló

2021.01.29. 18:58

Konténerbe költöztetnék a nappali melegedőt Békéscsabán

Mintegy 70 millió forintból fejlesztenék a Gyár utcai hajléktalanszállót, ezért nyújt be kérelmet az önkormányzat a Hajléktalanokért Közalapítvány által, a szaktárca közreműködésével meghirdetett felhívásra.

L. B.

20210118 Székesfehérvár. Kríziskezelő Központ, hajléktalanszálló, izolációs konténer a Sörház téren A képen: A COVID-19 elkülönítő, izolációs konténer Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A pályázat beadásáról a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött Szarvas Péter polgármester.

Egy konténerépületet alakítanának ki sikeres pályázat esetében 65 millió forintból, oda kerülne a nappali melegedő – külön-külön nők és férfiak számára vizesblokkal, valamint főzőfülkével, közösségi hellyel – a régi épületből, hogy teljesen elválaszthassák ezt a szolgáltatást az átmeneti szállástól. A konténerblokkot fel is szerelnék használati tárgyakkal, berendezésekkel 3 millió forintból.

Illusztráció: Pesti Tamás/MW

Ezáltal csökkenthetnék az intézményben a zsúfoltságot, mert jelenleg egy épületben van a nők számára kialakított átmeneti szállás – a férfiak most is konténerekben vannak –, valamint a nappali melegedő. A koronavírus-járvány idején szükséges másfél méteres védőtávolságot most nem is lehet megtartani. Az újabb konténereket csak a nappali melegedőre érkezők használnák, nem lenne konfliktus abból, ki mikor veszi igénybe a konyhát vagy a fürdőszobát.

A város honlapján elérhető dokumentum szerint tavaly a nappali melegedőt igénybe vevők közül többen átmentek más szolgáltatóhoz, vagy le is mondtak róla, főleg a zsúfoltság és az abból adódó konfliktusok miatt. Megfelelő körülmények biztosításával ugyanakkor meg tudná tartani az ellátottakat az intézmény, vonzóbbak lennének a szolgáltatások. Egy különálló konténerépület révén a szakemberek is hatékonyabb szociális munkát végezhetnének, rendszeresen tudnák beszélgetésekkel, egyéni esetkezelésekkel segíteni a nappali melegedőre érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában