I. világháború

2021.01.24. 11:15

Kinyitják Csabán a hősi temető kapuit az érdeklődő látogatók előtt

Felújítása óta zárva tartották, most azonban a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület kezdeményezésére megnyitnák a látogatók előtt a megyeszékhely I. világháborús hősi temetőjét. Ugrai Gábor elmondta, ha a járványügyi szabályok lehetővé teszik, csoportos látogatásokat és rendhagyó történelemórákat szerveznének a sírkertbe.

Nagy Szilvia

20210120 Békéscsaba Kinyitják a Hősi halottak temetőjét a képen Lipták András városvédő egyesület elnöke fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– Az I. világháborúban Békéscsabán nem voltak harcok, viszont a város is kivette a részét a megpróbáltatásokból, a világégés idején az összes csabai iskolát átalakították kórházzá – kezdte bevezetőjében Ugrai Gábor. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke hozzátette, a tantermekből kórtermeket hoztak létre, és mivel a közelben futott a vasút, a frontról a városba szállították nemcsak a magyar és a szövetséges, hanem az ellenség sebesült katonáit is. Rengeteg embert meggyógyítottak, akiket azonban nem sikerült, azokat a Lipták András utcai hősi temetőben hantoltak el.

Több száz katona nyughelye található a temetőben, a név és a származás megjelölésével /Fotó: Bencsik Ádám/

– Oroszok, szerbek, olaszok, románok is nyugszanak az ország egyik elsőként létrehozott hősi temetőjében, ahol a sírok arról tanúskodnak, hogy a csabaiak osztották Szophoklész nemes gondolatát, miszerint a halott katona nem ellenség – emelte ki Ugrai Gábor. Hozzáfűzte, méltóképpen eltemették a katonákat, cserébe pedig elvárták, hogy az idegenben elesett magyarokat is a hasonlóképp földeljék el. A városvédők elnöke megemlítette, a csabai katonai kórházakat a kiváló orvos hírében álló, későbbi díszpolgár, Hazay-Sternschuss János vezette és a sírkert létrehozásának is ő volt a kezdeményezője. Elmondta, a Lipták András utcában több száz katona nyughelye található, a név és a származás megjelölésével.

– Középen sebesült katonák szobra áll, ami 1917-ben készült el, amikor még nem tudták az emberek, mikor lesz vége a háborúnak – árulta el Ugrai Gábor, emlékeztetve, a befejezés dátuma a mai napig hiányzik az emlékműről. További érdekességként megemlítette, hogy egy II. világháborúban elesett katona is itt nyugszik a hősi temetőben, de senki sem tudja, hogyan kerülhetett oda, vélhetően a családtagjai mellé temették.

A csabaiak mindig rendben tartották a temetőt, az idő vasfoga azonban kikezdte, végül 2019-ben újították fel.

A működtetése a Városgazdálkodási Kft. kezébe került, akiknek legfőbb szándéka, hogy a mostani, szép állapotában maradjon meg, és őrizze a hősök emlékét a sírkert.

– Korábban előfordult, hogy olyanok mentek be a temetőbe, akik nem a kegyeletüket akarták leróni, így a sírkertet lezárták a látogatók elől, csak halottak napján és a hősökre való emlékezésekkor nyitották ki – mondta el a városvédő egyesület elnöke. Kiemelte, kezdeményezték, hogy a járvány elmúltával tegyék lehetővé a temető bejárását szervezett csoportokkal. Nyitott fülekre találtak, így közösségi oldalukra fel is töltöttek egy jelentkezési lapot.

– Kegyeletet leróni az elmúlt években is érkeztek és jönnének a jövőben is Szlovákiából, Oroszországból, Romániából – árulta el az elnök. Elmondta,

idegenvezetést is szívesen tartanak majd a hősi temetőben, sőt iskoláknak rendhagyó történelemórákat szerveznének.

A sírkert teljesen megújult

Szarvas Péter elmondta, a békéscsabai önkormányzat a Honvédelmi Minisztérium segítségével még 2019-ben újíttatta fel a Bischotka János főhadnagy tervei alapján megépített I. világháborús hősi temetőt. A megyeszékhely polgármestere hozzátette, a Lipták András utcai temetőkertben kijavították a sírköveket, a parcellajelző táblákat, a kerítést, sőt megújult a Pop Vilhelm és Papp László sebesült honvédet ábrázoló központi emlékmű, valamint a műkőszobor körüli burkolat és a sétány is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában