Babó-kápolna

2021.01.11. 11:29

Eltűnt Bernadett szobra, melyet Rózsikáért állítottak Kovácsházán

Mezőkovácsháza határában áll egy kápolna, melynek felújítása tavaly kezdődött el. A helyszínen, a Babó major bekötőútjánál találkoztunk Albertus László helytörténésszel, aki egy onnan eltűnt szoborról is mesélt.

Csete Ilona

Aki mostanában a Babó-kápolna környékén járt, láthatta, zajlik a felújítás. Idén pedig a szentély festését is kivitelezik a szakemberek, így Mezőkovácsháza egyik ismert jelképe teljesen megújul.

– A kápolnát 1909 és 1914 között Babó Zoltán földbirtokos építette Szűz Mária tiszteletére azért, mert Rózsika nevű lánya nagyon beteg lett, s közben ő Máriához imádkozott. Megfogadta, ha túléli azt az évet gyermeke, akkor épít egy kápolnát Mária tiszteletére. A kislány akkor felépült, ám később elhunyt. Az apa a haláleset ellenére betartotta a szavát, felépült a kápolna, amely később búcsújáró hely lett

– mesélt a helyszínen Albertus László.

Ha benézünk a kápolnába, egy Mária-szobrot látunk egy barlang bejárata előtt.

– Bevallom, nem gondolkoztam azon, hogy mit ábrázol ez a jelenet. Csak egy régi képen láttam, hogy egy lányszobor is volt Mária előtt, aki imádkozik a Szűzanyához. Rigó István kérdezett rá: mi lesz Bernadett sorsa? Nem is értettem… Elmondta, hogy ő a Babó-kápolnában lévő lányszoborról beszél, ami sajnos eltűnt a 2000-es években. Így kezdtem kutatni, ki volt Bernadett – idézte fel a helytörténész.

Albertus László mutatta, honnan hiányzik a lány szobra /A szerző felvétele/

Kiderült, Bernadette Sou­birous 1844-ben született Lourdes-ben. 1858. február 11-én a 14 éves lány a Gave-folyócska közelében, egy barlangban sugárzó fehérbe öltözött női alakot látott. A szép ismeretlen három nap múlva újra megjelent és még további 16 alkalommal. Február 18-án, a harmadik találkozás alkalmával, meg is szólította a lányt, február 25-én megmutatta a gyermeknek a barlang lábánál lévő rejtett forrást. Március 26-án a Szűzanya megnyilatkozott előtte. Többször is felszólította, menjen a falu papjához, mondja meg neki, hogy építtessen templomot a forrás mellé, és tegye zarándokhellyé.

Bernadette elbeszélését hitetlenség fogadta, de a lány a legszigorúbb kihallgatások alatt is ragaszkodott kijelentései igazságához. Ezután pedig a forrás mellett valóban csodálatos gyógyulások tanúja lett a falu népe. A csodák világhírűvé tették, s ma Lourdes a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helye, a reménység forrása, ahol még ma is sok ember meggyógyul az ott fakadó víztől, a tudomány pedig nem talál erre magyarázatot. Bernadette később apáca lett. Fiatalon, 35 évesen elhunyt. 1933-ban avatták szentté.

– A jelenések híre hazánkban hamar elterjedt. Sok helyen megjelent szobrok formájában. Így lehetett az, hogy Babó Zoltán is, aki végig hitt lánya gyógyulásában, végül ezt a jelenetet örökítette meg a kápolnába. A szobrok háborítatlanul megmaradtak majd száz éven keresztül, rengetegen imádkoztak gyógyulásért, és része volt annak a zarándokútnak is, amely Máriaradnára vezetett. A mai napig sokan fohászkodnak ott

– árulta el Albertus László.

Gyűjtést indított az egyesület

A Bernadett-szobor eltűnt, csak egy kép maradt róla. A Balogh György Honismereti Egyesület célul tűzte ki, hogy a szobrot visszaállítja.

– Aki szeretné támogatni ezt a törekvésünket, az a következő számlaszámra utalva megteheti felajánlását: 53500810-10125290. Megjegyzésbe írják: Bernadett-szobor. De befizethetik a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárban is a támogatásukat. Őrizzünk meg egy darabot a történelmünkből, hogy unokáink is büszkék legyenek szülővárosukra – fejtette ki hírportálunknak Albertus László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában