szakemberhiány

2021.01.24. 19:44

Dolgoznak az orvosi ügyelet megoldásán Dévaványán

Több helyi lakosnak problémát okoz, hogy Dévaványán nem működik néhány hete orvosi ügyelet – derült ki olvasóink megkereséséből. A városvezetéstől megtudtuk, már dolgoznak a probléma megoldásán, a helyzet várhatóan tavaszra normalizálódhat.

Vásári Erzsébet

Több olvasói jelzés érkezett a napokban szerkesztőségünkbe, miszerint Dévaványán január 1-től nincs orvosi ügyelet, és a Gyomaendrődön működő látja el a térséget. Lényegében egy orvos „kering” a települések között, akire ha nem győznek vagy tudnak várni a betegek, Gyomaendrődre kell utazniuk ellátásért. Mindez sokaknak megterhelő, illetve nehézkesen, vagy nem kivitelezhető.

Jelezték továbbá azt is, hogy

a helyi orvosi ügyelettel szinte párhuzamosan az otthoni szakápolás is megszűnt a városban szakember hiányában.

Elmondták, azt korábban sokszor az ügyelet oldotta meg. Most azonban az érintett betegnek nincs más választása, mint sürgősségi betegellátó osztályra (SBO) menni, ahol közlik vele, hogy ellátása nem a sürgősségi osztály feladata. A betegek tanácstalanok, nem tudják, hova, illetve kihez forduljanak otthoni szakápolással kapcsolatban.

A városban hiányolják az otthoni szakápolást és az ügyeleti ellátást /Illusztráció: Shutterstock/

Valánszki Róbert polgármester megkeresésünkre elmondta, való igaz, hogy a település ügyeleti ellátásában vannak olyan változások, melyeket a lakosság – vagy annak egy része – fennakadásként értékelhet, de folyamatosan azért dolgoznak, hogy ezeket kiküszöböljék. Ezek rajtuk kívül álló okokból következtek be, hiszen a Covid–19 okozta járvány a teljes hazai egészségügyi ellátórendszer működését átalakította, így hatással volt a dévaványaira is.

Kiemelte, térségükben folyamatban van a Dévaványával együtt nyolc települést érintő ügyeleti ellátórendszer biztosítására irányuló közbeszerzési eljárás, melynek célja, hogy gyomaendrődi központtal, orvosokkal, mentőtisztekkel és ápolókkal együtt tudják szükség esetén kiszolgálni az érintett települések lakosságát.

Az eljárás reményeik szerint április végig lezárul, azt követően pedig visszaállhat minden az eredeti kerékvágásba.

Valánszki Róbert hangsúlyozta, a településen eddig is sokat értek már el az egészségügyi ellátásban, hiszen az elmúlt években alapellátáson túli feladatokat is sikerült megoldani, illetve olyan szakorvosi ellátások is elérhetőek már helyben, amik addig nem voltak Dévaványán. Mindezek mellett elérték, hogy mentési pont létesüljön a városban, így baj esetén azonnal reagálni tudnak a mentőszolgálat munkatársai. Kivívták továbbá, hogy megmaradjon a vérvételi hely, amely csak igen komoly egyeztetéseket követően tudott változatlan formában, helyben maradni, de megtörtént a gyermekorvosi, és folyamatban van a felnőtt háziorvosi rendelő felújítása is. A fentiek többsége nem kötelező önkormányzati feladat, így azokat a megkötött megállapodások alapján az állam, vagy – legnagyobb részét – az önkormányzat saját finanszírozásból működteti, aminek a lakosság által befizetett kommunális adó csekély hányadát fedezi.

Végül az otthoni szakápolással kapcsolatban elmondta,

az önkormányzat a megfelelő intézményén keresztül házi segítségnyújtást biztosít az azt igénylők számára,

de otthoni szakápolást sohasem végzett, így ezen túlmenően nem tud nyilatkozni a témában. Úgy véli, a Hírlapot megkereső olvasó talán arra gondolt, hogy volt olyan vállalkozói törekvés, melynek keretében ilyen jellegű tevékenységet próbáltak bevezetni, de tudomása szerint kevés volt rá az igény. Hozzátette, a képviselő-testület célja, hogy a világjárvány okozta kedvezőtlen társadalmi és gazdasági viszonyok között továbbra is biztonságosan gondoskodjon a helyiek egészségügyi ellátásáról és minden kötelező és önként vállalt feladat teljesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában