várakozások

2021.01.27. 11:28

Bizakodva tekintenek az idei évre a cégek Békésben

A tavalyi esztendő elején a gazdasági kilátások kedvezőek voltak, dinamikus növekedés jellemezte a korábbi időszakot. A pandémia azonban nem várt kihívások elé állította az országot. Dr. Orosz Tivadarral, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével beszélgettünk a tavalyi év történéseiről, az idei esztendőről, a megye gazdaságáról, és a vállalkozások helyzetéről.

Busi Ottó

20210118 Békéscsaba Orosz Tivadar Békés Megyei Iparkamara elnöke Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– Miként alakult a tavalyi év a békési vállalkozások számára?

– Nagyon súlyos károkat okozott a pandémiás helyzet. A Békés megyei vállalkozók többsége árbevétel-csökkenéssel számolt 2020-ra, a negyede stagnáló, a másik negyede pedig árbevétel-növekedéssel kalkulált. Az árbevétel, valamint a teljesítmény-visszaesés ott nagyobb, ahol kritikus ágazatok vannak: úgy mint a turisztikai terület, illetve az idegenforgalom, az ahhoz kapcsolódó szállodai szolgáltatások és a vendéglátás.

– Mik a várakozások az idei esztendőre?

– Idén a cégek 42 százaléka gondolja úgy, hogy árbevétel-növekedéssel számolhat, tehát optimistább, mint tavaly, de egy részük még mindig arra számít, hogy tovább fog csökkenni a bevétele 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy a 2020-as veszteségek folytatódnak bizonyos körökben, és lesznek olyan vállalkozások, amelyek nem tudják jelentősebben korrigálni a 2020-as, majd a 2021-es teljesítményüket, bevételeiket.

Dr. Orosz Tivadar: a vállalkozások továbbra is ugyanúgy számíthatnak az iparkamara segítségére, ahogyan eddig /Fotó: Imre György/

– Mi a tapasztalat, a munkahely-, és gazdaságvédelmi intézkedések miként hatottak?

– A munkavédelmi, munkahelymegőrzési, illetve munkahelyteremtéssel kapcsolatos intézkedések országosan közel félmillió álláshelyet védtek meg. Ha a munkahelyvédelmi bértámogatást nézzük, akkor a Békés megyei az országos, az összes lehetségesnek a három százalékát jelentette, körülbelül hatezer főt érintett.

– A foglalkoztatás terén mi körvonalazódott az elmúlt időszakban Békésben?

– A megyében sokat javult a foglalkoztatás az elmúlt években, de a pandémia miatt a 2020-as 11 ezer álláskeresővel szemben az év végére 14 ezer körüli álláskereső lett. Összességében azonban elmondható, hogy

a foglalkoztatás esetében nem olyan mértékű a visszaesés, mint az a gazdaságban bekövetkezett.

Békés megyében sajnos a születési, halálozási arány kedvezőtlen volta is jelentős létszámkiesést jelent évente, de talán az elvándorlásnál már megállt ez a folyamat, és abban reménykedünk, hogy ez így is marad, ami annak is köszönhető, hogy a megyébe egyre több fejlesztési forrás érkezik.

– Az iparűzési adó felére csökkentéséről mi a véleményük a vállalatoknak?

– Békés megyében ez 3–4 milliárd forint helyi iparűzésiadó-kiesést jelent, amelynek nagy része kompenzálásra kerül. A vállalkozások összességében kedvezően ítélik meg a helyi iparűzési adó csökkenését. Azok a szolgáltatók, akik komolyabb iparűzési adó csökkentésre számítanak, jó néven vették, de meg kell hogy mondjam, volt olyan vállalati visszajelzés is, amiben aggodalmukat fejezték ki a cégek, hogy az önkormányzatok gazdaságfejlesztési törekvései visszaeshetnek.

Igény van a jó szakemberekre

Dr. Orosz Tivadar kifejtette, a szakképzési rendszer átalakításának kellős közepén érte a kamarát a pandémiás helyzet, így ennek megoldása is egyfajta kihívás volt. Mint mondta, ami az érdeklődést, a tanulólétszámot érinti, ez még kevesebb, mint amennyire szükség lenne, hiszen bár a munkanélküliség emelkedett a korábbiakhoz képest, de továbbra is szakemberhiány van Békésben. Tehát a megfelelő színvonalú szakképzésre, a jó szakemberekre még mindig nagy szükség és igény van a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában