szeretetteljes meglepetés

2020.12.27. 11:28

Karácsony pandémia idején – online ünnepeltek a Szent Ágotások

Pandémia ide, járványhelyzet oda, a közel ötezer gyermekről gondoskodó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató idén is megszervezte, hogy a rájuk bízott gyermekek számára ünnep legyen a karácsony és ugyanúgy, mint a korábbi években, személyre szóló ajándékot kapjanak. A nevelőszülőknél élő gyermekeket a családjaikban éri majd a meglepetés karácsonyeste, a lakásotthonban nevelkedők pedig már megkapták ajándékukat, az örömüket pedig az internet segítségével tették az Ágota közösség számára átélhetővé. Így volt ez Békés megyében is.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Az Ágotások nagy családjának minden évben kiemelt rendezvénye a karácsony, ahol hagyományosan ezren ünnepelnek együtt. A járványhelyzet miatt ezt a programot idén nem lehetett megtartani, de az ünnep ugyanolyan szeretetteljes volt, mint máskor.

Simon Bettina az első karácsonyát töltötte a gyulai Orsovai utcai lakásotthonban. Itt 11-en élnek, 5 fiú és 6 lány. A karácsonyi ünnepségre műsorral készültek, de részt vettek az ünnepi vacsora elkészítésében is. Az online ünnepségen, ami a többi megyei lakásotthonban is látható volt, előbb Váci Mihály Karácsony előtt című versét rappelte el két fiú társuk, majd közösen elénekelték a Fagyöngy című számot. Ezt követte az ajándékozás: a sok ajándékból mindenki kiválasztotta, ami névre szólóan az övé. Amin mindannyian meglepődtek, hogy

olyan ajándékot kaptak, amit igazán szerettek volna:

ő egy nagy plüssmacit, egy parfümöt és egy sminkkészletet kért és kapott. A közös vacsorára húslevest főztek és sültes tálakat rendeltek, a süteményt házilag készítették: muffint, fanta szeletet sütöttek. Bettina szerint jó volt látni a többiek örömét és ünnepi műsorát is, olyan volt így együtt karácsonyozni, mintha egy óriási család lennének, nagyon sok gyerekkel. A 16 éves nagylány most hazautazik karácsonyra. Mint mondta: várja az otthoni karácsonyi hangulatot is, de nagyon jó volt együtt lenni a többiekkel.

Mindenki olyan ajándékot kapott, amit igazán szeretett volna /Fotók: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató/

A gyermeki vágyak teljesülésének hátteréről Kothencz János, a szervezet főigazgatója elmondta, idén is azt kérték a csemetéiktől hetekkel az ünnep előtt, hogy írják meg a Jézuskának, mit szeretnének. – Szerencsére idén is sok támogatóra számíthattunk, akik segítettek:

mintegy 36 adományozó szervezet és számos magánszemély volt a segítségünkre

abban, hogy a kívánságokat teljesíteni tudjuk. Külön köszönjük, hogy az idei adventen minden minisztériumban és háttérintézményeikben karácsonyi adománygyűjtést szerveztek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára, ebből részesültünk mi is. Az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága és a Köznevelésért Felelős Államtitkársága több mint 2 millió forint értékű ajándékot ajánlott fel erre a célra. A gyerekek nevében köszönettel tartozunk minden adományozónknak – mondta a gyermekvédelmi szakember.

A fejtörést most az okozta, hogy a nyolc megyében jelen lévő szolgáltató munkatársai és gondozottjai hogyan legyenek mégis egyszerre, egy időben jelen. A 32 gyermek- és lakásotthonukban több mint 400 gyermek él, legtöbbjük a vérszerinti családjában tölti az ünnep napjait. Ezért a karácsonyi ünnepséget napokkal korábban rendezték, a személyes találkozást az internet világán keresztül sikerült megteremteni.

- Az online térben a megyei területi igazgatók köszöntötték a gyerekeket, akik pár perces ünnepi műsorral ajándékozták meg egymást: verssel, énekkel, tánccal készültek.

Megható pillanatok voltak, de ami utána következett, az volt csak igazán szép:

a műsor legvégén hangzott el, hogy időközben az angyalka letette az ajtóba az ajándékokat. El sem akarták hinni a gyerekek, hogy ez történt, kicsit bizonytalanul indultak el megnézni, vajon valóban így van-e? Öröm volt látni, amikor visszatértek a kamera elé, amilyen izgatottan bontogatták az ajándékukat. Úgy hiszem, sikerült valódi meglepetést okozni nekik és boldoggá tenni őket- mesélte a közös ünnep élményét Balogh Zsolt főigazgató-helyettes.

Az is hagyomány, hogy ilyenkor a nevelők, és a gondozók igazi terülj asztalkámról gondoskodnak a gyerekeknek. Az ünnepi vacsora minden fogása ott volt a lakásotthonok ebédlőjében az asztalokon. Ebből a készülődésből és a fa díszítéséből rendszerint a gyerekek is kiveszik a részüket, süteményeket, sós finomságokat készítenek. Az ajándékozás után együtt vacsoráznak, beszélgetéssel, játékkal töltik az estét.

Mivel a nevelőszülőknél élő gyermekek vágyait a nevelőszülők ismerik leginkább, ezért a karácsonyi ajándékukról is ők gondoskodtak: ehhez egyszeri anyagi támogatást nyújtott a szolgáltató a saját költségvetéséből, ami gyermekenként 10 ezer forintot jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában