Koronavírus Békésben

2020.12.04. 17:29

Most a digitális térben oktatják az elméletet a csabai autósiskolák

Az autósiskolák, a gépjármű-szakoktatók, de a jogsira ácsingózók sincsenek könnyű helyzetben a koronavírus második hulláma miatt. Sokan szüneteltetik a gyakorlati oktatást, de vizsgák vannak, az elméleti képzés pedig lényegében a digitális térbe költözött.

Busi Ottó

A legtöbb oktató saját belátása szerint dönt arról, hogy folytatja-e a gyakorlati oktatást vagy sem. Van olyan, aki egy időre félretolta a kormányt, míg mások óvintézkedésekkel, de vállalják a tanuló vezetők gyakoroltatását.

Az iskolák irodái néhol még nyitva, de többen inkább bezártak, és csakis telefonon vagy online tartják a kapcsolatot a diákokkal. Ami egységes, hogy a legtöbb helyen az internetes távoktatásra, az úgynevezett e-learning képzésekre jelenleg is várják a jelentkezőket, az iskolákba beiratkozni pedig szintén csak online lehet.

Pap András, a békéscsabai Thermál Autósiskola vezetője korlátozó intézkedésekről döntött.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében irodájuk novemberben bezárt és határozatlan ideig zárva is tart. Beiratkozni e-learning képzésükre az online felületükön van lehetőség.

A gyakorlati oktatás, vizsgáztatás az óvintézkedések betartásával folytatható /Illusztráció: Shutterstock/

Ő maga is aktívan oktatta a tanulókat, ugyanakkor az intézkedéssel egy időben felfüggesztette a tanuló vezetők képzését, így jelenleg nem vállal gyakorlati oktatást. Elmondása szerint ügyelt a biztonságra, de sokszor volt olyan tapasztalata, hogy a tanulók nem vették komolyan a tőlük kért intézkedéseket. Döntésével nincs egyedül, más csabai autósiskolák is hasonlóképp döntöttek, bezárták az irodájukat, a tantermi képzéseket pedig felfüggesztették.

– Nekem a korona miatt kimaradt pár hónap, emiatt két hét kivételével végigvezettem a nyarat. Folyamatosan lehúzott ablaknál, légkondi nélkül gyakoroltam, néha szörnyen meleg volt, de ezt várta el az oktatóm, nem volt mit tenni – emlékezett vissza Zsombor, aki nemrégiben szerezte meg a jogsiját. Elmondása szerint ismerősei egy része a nyarat inkább pihenésre használta, és vannak, akik e miatt és a mostani járványhelyzet miatt elcsúsztak a gyakorlással. – Úgy néz ki, téli utakon kell majd vezetniük, de ettől meg félnek – jegyezte meg a fiatal.

Egyre többen igénylik vissza a befizetett összeget

A KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához nyújtott állami támogatás 2018 júliusától vehető igénybe a húsz év alatti fiatalok számára, akik fejenként 25 ezer forint erejéig visszaigényelhetik a befizetett pénzt – közölte november közepén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Nemzet írása szerint.

Kifejtette, tavaly ilyenkor mintegy tízezren örülhettek a támogatásnak, a legutóbbi, szeptember 30-i adatok szerint azonban már több mint 66 ezer kérelmező jogosultságát ismerték el. A hozzájárulás a hagyományos tantermi és az online tanfolyamokra egyaránt vonatkozik.

– Az ingyenes vizsga lehetőségét pedig idén júliustól életkori megkötés nélkül kiterjesztették a cseden, gyeden és gyesen lévőkre is, a támogatottak köre ráadásul térítésmentes vezetéstechnikai tréningen is részt vehet – tette hozzá Rétvári Bence. Külön figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű tanulók jogosítványszerzésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában