meghitt pillanatok

2020.12.24. 14:05

Lopnak egy kis időt a közös együttlétre a csabai családban

A koronavírus-járvány elleni védekezésnek vannak meghitt pillanatai. Ilyeneket élt át Panni lányával – aki orvosi egyetemre jár – Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője. Mintavételen működtek közre egy önkéntes csapatban. A családfő mellett háziorvos felesége is nagyon leterhelt a pandémiás időszakban. Két kisebb gyermekükkel mind az öten várják a karácsonyt. A nagy hajtásban is lopnak egy kis időt a közös ünneplésre.

Nyemcsok László

20201221 Békéscsaba Csendes Csaba békéscsabai mentőápoló és családja készül a karácsonyi ünnepre Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

A járványhelyzetben a mentőknél sokszor reggeltől reggelig tart a műszak, nem nagyon van megállás. A háziorvosoknál a rendelési idő leteltével sincs vége a napnak. Ezt éli át Csendes Csaba és felesége, dr. Szilágyi Annamária, aki a 6. számú körzetet „viszi” a megyeszékhelyen. Mindkettőjükre nagy terhet rak a jelenlegi helyzet, de megbirkóznak vele, sőt, a lányuk is beállt közéjük a védekezésben.

A meghitt, ünnepi pillanatok nagyon fontosak a Csendes család életében /Fotó: Lehoczky Péter/

– Panni másodéves orvostanhallgató Szegeden, és már a járvány tavaszi időszakában is munkát vállalt önkéntesként, és így van ez a második hullám idején is – emelte ki az édesapa. – Mintavételi pontokon, autókon és az adminisztrációs feladatok ellátásában segítenek a hallgatók. Pannival a közös munkánk egy mintavételi ponthoz kötődik, sok feladat adódott, szükség volt mindenkire. Nagyon büszke vagyok a lányomra, és minden hallgatóra, aki önkéntesként beszállt.

Csendes Csaba elmondta, felesége kórházi ortopéd sebészként dolgozott, amíg Péter fiuk meg nem született 2012-ben, aztán háziorvosként folytatta hivatását.

– Nálunk 23-án volt szenteste, ajándékozás 27-én – mesélte Annamária.

– Sajnos, ez a karácsony szűk családi körben zajlik majd. Minden évben találtunk időpontot a nagy családi ünneplésre, de idén erről lemondtunk. A készülődés is az utolsó pillanatokra marad, mert karácsony napjáig dolgozunk.

Csaba hozzátette, a karácsonyi menü a klasszikus kategóriába sorolható. Lesz halászlé, sültek, bejgli. A főzés és az ajándékok beszerzése a neje, a fenyőfáé az ő felségterülete. Ameddig kicsik voltak a gyerekek, ez éjszaka történt, és reggelre érkezett a Jézuska. Mostanra, ahogy nőnek a gyerekek, már közösen díszítik a fát, amikor együtt lehetnek az ünnepek alatt.

A gyerekek közül még Eszterről nem esett szó, ő a békéscsabai Belvárban hetedikes. (Péter egyébként ugyanitt másodikos.) Eszter nagyon várja már a szentestét, a karácsonyt, és a legszebb ajándék számára, amikor együtt a család. A gyerekek azért is büszkék szüleikre, mert mindig az önzetlen segítségnyújtást helyezik előtérbe. Az édesapa jó ideje a Békéscsabai Mentőalapítvány kuratóriumi elnöke. Szívesen, díjmentesen mennek el iskolákba, munkahelyekre, hogy bemutassák, vészhelyzetben mi a teendő. Csaba hangsúlyozta, tapasztalják, hogy az újraélesztésről mindenki hallott, de jóval kevesebben tudják, miként kell ezt csinálni. Persze, a legfontosabb mindenki számára, hogy ne legyen erre szükség éles helyzetben.

Nagy szenvedélye a sport, aktívan vízilabdázik

Csendes Csabát a mentős szakma gyerekkorától vonzotta, kiderült, hogy ötödikes korában már mentőt rajzolt. Magával ragadta a piros zászló a szirénázó, kéklámpás Nysa gépkocsin. Egy nap szolgálatot töltött ilyenen, mielőtt korszerűbbekre cserélték volna. Csaba számára a család a legfontosabb, de van még egy szenvedélye, mégpedig a vízilabda. Ma is aktív játékosa a Csabai Csirkefogók OB II.-ben szereplő csapatának.

– Sportcsaládban nőttem fel, testvérem, Ildi többszörös válogatott, országos bajnok atléta, unokatestvérünk, Ónodi Heni olimpiai bajnok tornász – mesélte Csaba. – Ildivel általános iskolás korunktól bejártunk Kondorosról Békéscsabára az edzésekre. Nejemmel a gyermekeinket is a sportra neveltük, neveljük. Nekem sport a fűnyírás, a kertészkedés is, a vízilabdához hasonlóan szívesen csinálom. Emellett régi, mentős relikviákat, többek között fényképeket, technikai eszközöket gyűjtök, ezek egy részét a csabai mentőállomás folyosóján ki is állítottuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában