Koronavírus Békésben

2020.12.08. 17:29

Látogatói konténert alakítottak ki a mezőberényi szeretetotthonban

Látogatói konténert alakított ki a Mezőberényi Református Szeretetotthon, hogy annak segítségével biztosítsa a személyes kapcsolattartás lehetőségét a lakók és a hozzátartozók között, akiket a védekezés jegyében üvegfal választ el egymástól a találkozási ponton. Egymást a fal két oldalára telepített mikrofonok segítségével hallhatják. A konténer éppen szerda reggeltől válik használhatóvá.

Papp Gábor

20201208 Mezőberény Különleges látogató konténert adtak át az idősek otthonában Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Kedden délelőttre készült el teljesen a látogatói konténer. Akkor már csak az utolsó simítások voltak hátra, hogy szerdától a református szeretetotthon lakói és a hozzátartozók ott találkozhassanak – tudtuk Horváth Sándortól. Az intézmény vezetője kiemelte, nagyon sokat köszönhetnek fenntartójuknak, a mezőberényi református egyházközség presbitériumának, amelynek tagjai az első pillanattól támogatták a fejlesztést.

– A pandémia alatt a jogszabályok érthető módon nem teszik lehetővé, hogy a hozzátartozók látogassák az ellátottakat az intézményekben – fogalmazott Horváth Sándor. – Természetesen ez rendkívül nehéz helyzetet eredményez mindenki számára, sokaknak komoly fájdalmat okoz. Ezért is döntöttünk úgy, hogy próbálunk megoldást találni.

Fotók: Bencsik Ádám

Az intézményvezető elmondta, a konténert bérlik, abban műszaki szakembereik alakították ki a találkozások biztonságos lehetőségének feltételeit. A látogatókat és a lakókat üvegfal választja majd el egymástól, mindkét oldalon mikrofonokat is felszereltek, amelyek biztosítják a hatékony kommunikációt, a beszélgetéseket. Természetesen a konténerbe csak kézfertőtlenítés után és maszkban lehet belépni. Ezek együttesen biztosítják, hogy se az ellátottak, se a hozzátartozók semmilyen körülmények között ne kaphassák el egymástól a betegséget.

A szakember kérdésünkre kifejtette, máris óriási az érdeklődés, ugyanakkor a lehetőségek némileg behatároltak.

– Éppen ezért a konténer házirendjében kikötöttük, hogy egyszerre két hozzátartozó lehet jelen, illetve a látogatást 25 percben kellett maximálnunk. Ellenkező esetben nem mindenkire jutna idő. Egy héten egy lakó esetében két alkalommal nyílik lehetőség ilyen módon a kapcsolattartásra – folytatta a gondolatot.

A mezőberényi református szeretetotthonnak egyébként 92 lakója van, bár kapacitásuk több ellátott fogadására is lehetőséget adna, az intézmény és a fenntartó nem szeretne túlzsúfoltságot, ezért inkább a kisebb létszámot választották. A lakók nyolcvan százaléka a városhoz és a térséghez kötődik, 20 százalékuk távolabbról érkezett a szeretetotthonba.

A konténer felállításának és felszerelésének egyszeri költsége mintegy 400-500 ezer forint, a havi bérleti díj 70-80 ezer forint körül mozog. Ha a helyzet hosszabb ideig fennáll, nem kizárt, hogy megvásárolják az eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában