szabadság

2020.12.29. 11:29

Hét hosszú hétvége vár ránk 2021-ben

Csak egy munkanap-áthelyezés lesz jövőre, azaz egy szombaton kell munkába menniük az általános munkarendben foglalkoztatottaknak és csupán egy négynapos hosszú hétvégének örülhetünk.

Forrás: shutterstock.com

Idén hat hosszú hétvége biztosított pihenési lehetőséget, amiből három volt négynapos. Két munkanap-áthelyezést írt elő rendelet, azaz két szombaton kellett dolgozni. Tavaly, 2019-ben több, hét hosszú hétvége volt, azok közül ugyancsak három négynapos és három munkanap-áthelyezés miatt kellett három szombaton munkába menni.

Jövőre egy munkanap-áthelyezés lesz a munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló minisztériumi rendelet szerint: 2021-ben december 11-én, szombaton kell ledolgozni a december 24-i munkanapot, így szenteste napja a következő évben is pihenőnap lesz, a karácsonyi ünneplésre a legtöbbeknek több idő áll majd rendelkezésére.

Jövőre csak egy négynapos hosszú hétvégével számolhatunk, az a húsvéti ünnepekhez kötődik.

Több ünnepnap hétvégére esik, így azok nem jelentenek plusz pihenőnapot. Május 1-e, a munka ünnepe és október 23-a, az 56-os forradalom évfordulója szombatra, december 25-e és 26-a, azaz karácsony szombatra és vasárnapra, és 2022-ben január 1-e, újév napja szintén szombatra esik.

A következő évben összesen hét hosszú hétvégét köszönhetünk majd az ünnepnapoknak, hat háromnaposat, egy négynaposat.

Az első mindjárt az idei szilveszter után lesz, az új év első hétvégéje. A következő hosszú hétvége március 15-éhez kapcsolódóan lesz, ami hétfőre esik. Aztán jön a húsvét: április 2-án lesz nagypéntek, április 5-én húsvéthétfő. Pünkösdhétfőt május 24-én ünnepelhetjük, az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a péntekre, míg november 1., mindenszentek ünnepe pedig hétfőre esik majd.

Aki szabadságát az ünnepnaphoz kapcsolódóan veszi ki, jelentősen meghosszabbíthatja pihenőidejét.

A korábbi esztendők tapasztalatai azt mutatták, hogy a magyarok többsége igyekezett kihasználni a hosszú hétvégéket. Többen családostól utaztak el ilyenkor kikapcsolódni, jellemzően megteltek emiatt a hazai szálláshelyek, wellness-központok. Ám ezt a forgatókönyvet a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet átírta és még jövőre is befolyásolhatja. Mégis mindenképp előnyösek az ünnepnap miatt péntekkel vagy hétfővel megnyúló hétvégék. Szakértők szerint ilyenkor van igazán módjuk a testi-lelki feltöltődésre a munkavállalóknak. A nem általános munkarendben foglalkoztatottakra, például a kereskedelmi alkalmazottak többségére viszont nem vonatkoznak a munkanap-áthelyezések és sok cégnél hétvégente is rendszeresen dolgozni kell.

Munkaszüneti napok 2021-ben

  • január 1. péntek újév napja – pihenőnap
  • március 15. hétfő, nemzeti ünnep – pihenőnap
  • május 1., szombat, a munka ünnepe – hétvége
  • augusztus 20., péntek, az államalapítás ünnepe – pihenőnap
  • október 23., szombat, az 56-os forradalom és szabadságharc ünnepe – hétvége
  • november 1., hétfő, Mindenszentek – pihenőnap
  • december 24., péntek, szenteste – pihenőnap
  • december 25., szombat, karácsony – hétvége
  • december 26., vasárnap, karácsony – hétvége
  • A mindig hosszú hétvégét hozó ünnepnapok, pihenőnapok

  • április 2., péntek, nagypéntek – pihenőnap
  • április 5., hétfő, húsvét – pihenőnap
  • május 24., hétfő, pünkösd – pihenőnap
  • Áthelyezett, hétvégi munkanap csak december 11-én lesz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában