óvintézkedések

2020.12.04. 19:57

A szabályok szerint zajlanak a temetések Békésben

A koronavírus-járvány miatt néhány hete ötven főben maximalizálták a temetéseken részt vevők létszámát, ezen túl a hozzátartozóktól távolságtartást, valamint maszkhasználatot kérnek a búcsúztatókon. Megtudtuk, megyénkben a fentieket betartva, rendben zajlanak a szertartások.

Vásári Erzsébet

Lázár Zsolt evangélikus esperes, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője elmondta, rendben zajlanak náluk a temetések a szigorítások bevezetése óta is, melyek szerint 50 főben van maximalizálva a gyászolók létszáma, akiknek a szertartás ideje alatt kötelező a maszkviselés és a távolságtartás.

A családok például gyakran kérik belefoglalni a gyászjelentésbe, hogy a búcsúztatás szűk családi körben zajlik, amit be is tartanak. Hozzátette, az idősek különösen odafigyelnek a szabályok betartására.

Előírás a maszkviselés, a távolságtartás /Fotó: Shutterstock/

Szigeti Antal békéscsabai plébános elárulta, az esetek túlnyomó többségében rendben zajlanak a hozzájuk tartozó temetések, a gyászolók betartják a koronavírus miatt szükséges óvintézkedéseket.

Hozzátette, most főként sírtól temetnek, tehát nincs két állás, csupán egy helyszínen gyülekeznek a hozzátartozók, de azok is csak az elhunyt szűkebb rokoni köréből érkeznek.

Amennyiben a családtagokon kívül más is részt vesz a szertartáson, úgy azon személyek távolabbról róják le tiszteletüket.

Katona Gyula békési esperes, református vezetőlelkész kifejtette, az elmúlt napokban négy temetést tartott, illetve másik három van már lebeszélve. Ezek mindegyikében azt tapasztalja, hogy nagyon odafigyelnek a hozzátartozók a Covid-19 miatt szükséges óvintézkedésekre, és legtöbbször már a gyászjelentésre kiírják, hogy szűk családi körben tartják meg a búcsúztatást.

Utóbbit továbbítják az érdeklődők – szomszédok, barátok, kollégák, esetleg távoli rokonok – részére is, hogy biztosan ne legyen fennakadás. Hozzátette, találkozott ugyanakkor olyan gyászlappal is, amiben már a temetés helyét és időpontját sem tüntették fel.

Saját fenntartású temetőik ravatalozóiban is kiírták, hogy azokban kizárólag a szűk családi kör tartózkodhat, emellett kérik az érintkezéssel járó részvétnyilvánítás mellőzését. Utóbbi azt jelenti, hogy másfél méteres távolságból, csupán bólintással vagy néhány szóval fejezzék ki együttérzésüket. Mindezt természetesen szóban is hangoztatja a szertartásokon.

Végül elmondta,

a rendkívüli jogrend november 11-ei hatályba lépése óta még nem lépte túl az ötven főt a temetéseiken részt vevők száma, az inkább húsz-harminc fő körül mozog, így elmondható, hogy az előírásokat mindenki betartja náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában