Videóval

2020.12.03. 17:26

A rendszerváltásnak állítottak emléket Csabán

A város Lenin szobrának ledöntését is megidézi az a hatalmas közterületi installáció, amelyet csütörtökön délelőtt mutattak be a Petőfi Ligetben. A több méter magas, úgynevezett „Hypercube” oszlopot a „30 éve szabadon – Amit lebontottunk…” projekt keretein belül állították fel, és amelyen a rendszerváltás országos és helyi eseményeit bemutató fotók felnagyított, fekete-fehér verzió láthatók. Mint megtudtuk a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatában megvalósuló, és a 30 éve szabadon Emlékbizottság támogatásában létrejött program Békéscsaba mellett még az ország több pontján állított emléket a rendszerváltásnak.

B. O.

20201203 Békéscsaba „30 éve szabadon – Amit lebontottunk...” projekt keretében, a rendszerváltás helyi és országos eseményeinek emléket állító „Hypercube” közterületi installáció átadására. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

László Bernadett történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány képviselője úgy fogalmazott,

a projekt egyik fő célja, hogy közelebb hozzák az emberekhez az akkori történelmet, az akkor történteket. Mindezek mellett emlékeztessék az embereket a rendszerváltásra, illetve a fiatalságnak is megmutassák azt, hogy miként is harcolták ki a szüleik, nagyszüleik a szabadságot.

Lestár Péter mutatja a fiataloknak szánt kiadványt /Fotók: Imre György/

Varga Tamás, a város alpolgármestere a rendszerváltásról, a helyi eseményekről, illetve a megemlékezésekről beszélt. A helyszín korábbi funkcióját felidézve úgy fogalmazott, az installáció helyén korábban egy ötágú csillaggal megkoronázott emlékmű állt, és a rendszerváltásnak köszönhető, hogy ma egy angyalos kút van ott és a tér, a liget pedig Petőfi nevét viselheti.

Varga Tamás alpolgármester

Hozzátette:

a város frekventált pontján felállított installáció vélhetően sokaknak megragadja a figyelmét, és elolvassák a rajta lévő, jól megfogalmazott, tömör, de ugyanakkor informatív történeti dokumentumokat is.

Lestár Péter, a Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a pályázati anyaghoz tartozik egy kiadvány is, amelyet több ezer középiskolásnak juttatnak el. Kiemelte, az installációra felkerült fotók összeállításában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum is a segítségükre volt.

A látványos és informatív történelmi visszatekintés az elkövetkező harminc napban tekinthető meg a békéscsabai Petőfi ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában