elismerések

2020.11.05. 10:39

Több rangos kitüntetésről döntöttek Békésen

Idén rendhagyó módon ítélték oda és adják át Békés város kitüntetéseit. A képviselő-testület ebben az évben a koronavírus-járvány elleni védekezés első hulláma miatt március helyett szeptemberi ülésén döntött a kitüntetettekről.

P. G.

2019.12.11. Ásós Géza, a békési Kira cigány vendéglő vezetője. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fotó: Simon Móricz-Sabján

Békés díszpolgárává választották dr. Ferencz Csaba villamosmérnököt, űrkutatót, a Magyar Tudományos Akadémia műszaki tudományok doktorát. A szakember jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi magántanára, a magyar űrkutatás egyik megalapítója.

Tanulmányait a békési Szegedi Kis István Gimnáziumban folytatta, hálás köszönettel emlékszik vissza a gimnázium akkori igazgatójára, Polgár Lajosra. A Magyar Tudományos Akadémia több bizottságának és albizottságának tagja volt, és jogutódjainak mind a mai napig tagja. A hazai űrtevékenység korszerű átszervezése óta tagja volt a magyar űrtevékenységet irányító Űrkutatási Tudományos Tanácsnak, illetve a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke volt. Tagja a Filozófiai Társaságnak, részt vesz a Híradástechnikai Tudományos Egyesület, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Atlanti Tanács munkájában is.

Ásós Géza Békés Városért elismerést vehet át /Fotó: BMH/

A testület Békés Városért kitüntetésre találta érdemesnek Ásós Géza vállalkozót, aki hosszú éveken óta a település gasztronómiai kultúrájának feltárásáért, annak erősítéséért és népszerűsítéséért dolgozik az ország első cigány éttermének, a Kira Vendéglőnek üzemeltetésével. Szintén Békés Városért kitüntetést kap Balázs Imre, a város nyugdíjas civil közösségeiért végzett tevékenységéért, valamint Kis-Kovács Károly, a Békési Diákok Atlétikai Clubjának edzője, aki évtizedek óta a város atlétikai sportjáért és a sportág békési utánpótlás-neveléséért fáradozik számos sportsikerrel a háta mögött. A Békési Kisgazdakör Civilek a Városért elismerésben részesült.

Három sportoló kapta meg az Év Sportolója elismerést: Dénes Ádám kézilabdázó, Balogh Ágnes Kyra asztaliteniszező és Fekécs Szilárd súlyemelő. A koronavírus-járványra való tekintettel és a kitüntetettek, a hozzátartozóik és az érdeklődők egészségének védelme érdekében a városvezetés úgy döntött, hogy a díjak átadását nem nagy tömeget megmozgató rendezvény keretében, hanem személyesen fogja átadni Kálmán Tibor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában