Koronavírus Békésben

2020.11.27. 19:44

Orosházán is emberfeletti munkát végeznek a gyógyítók

Az Orosházi Kórház sorozatot indított azokról az orvosokról, ápolókról, takarítókról, akik a Covid-osztályokon dolgoznak. Ők mutatják be, mit éreznek, mik a félelmeik és mi az, ami motiválja őket minden szolgálat előtt és közben. Ők azok, akik fotón is vállalják önmagukat egy 12 órás szolgálat előtt és után. Ez a Covid valósága, ami elképesztő feladat elé állítja őket.

Csete Ilona

Nem a tévés szappanoperák szerzői, hanem az élet írja a gyógyítók mindennapjait. Az orosháziak betekintést engedtek nem hétköznapi munkájukba. A dolgozók a kórház hivatalos közösségi oldalán nyilatkoztak. A Légúti Betegellátó Tömbben a gyanús és az igazolt Covid-betegek fekszenek. A krónikus osztály helyén az eddigiektől eltérő gyógyítás zajlik a nap 24 órájában. Ide sokféle szakágról érkeztek a kollégák, vannak a sebészetről, a rehabilitációról és a fül-orr-gégészetről.

Előtte

 

Utána

Püspöki Zsolt főnővérhelyettes, intenzív terápiás szakápoló és Tóthné Annus Veronika diplomás ápoló műszak előtt és után. Kőkemény munkát végeznek az intézményben, cél, hogy minél több koronavírusos beteg gyógyultan mehessen haza /Fotó: Orosházi Kórház/

– A védőruha nehéz, meleg, és a betegek csak a szemünket látják. Nehéz így bizalmat építeni, kapcsolatot teremteni, ami alapja az ápolói munkának. De erre esküdtünk fel, bele kell állni, mert az itt fekvő embereknek mi jelentjük a gyógyulást – mondta a fiatal sebészetis ápoló, Banyó Barbara.

A 23 éve a pályán lévő Kovácsné Tóth Hajnalka is hasonlóan látja belülről:

– A védőruházat miatt fizikailag is megterhelő az egész. Teljesen új a hely, a kollektíva, ráadásul aktív műtétes szakmából légúti belgyógyászatra kerülni komoly kihívás volt. A lányok jó fejek, mindenki figyel, segít a másiknak, hiszen a Covid-részleg komoly csapatmunka. Nagyobb odafigyelés szükséges egymásra és a betegekre is. Amikor beöltözöl, és csak pár óránként jöhetsz ki egy rövid időre pihenni, az nagyon kemény. Jó lenne visszamenni a 4-5 éves gyerekek közé a gégészetre. De tudom, tudjuk, hogy ez most nem kívánságműsor. Ez a valóság, amibe beledörgölte az orrunkat az élet – mondta Hajni.

ITO – a három betű egymás mellett, amitől összeszorul az ember gyomra a kórházban. Az intenzív terápiás osztály, ahova azok kerülnek, akiknek közvetlen veszélyben van az életük. De a járvány még ezt is tudta fokozni, mert létre kellett hozni a kórházban a Covid ITO-t, ahol a koronavírus-fertőzött betegeket kezelik. Az egészségügy legmagasabb szintű betegellátása zajlik ezeken az osztályokon. Az orvosok mellett a szakápolók is speciálisan képzettek, ahol állandó a pörgés és a feszültség. És erre tett rá egy lapáttal a Covid…

Lelkileg már a rajtvonalon megtörtek

Püspöki Zsolt 27 éve dolgozik a kórházban. Sok mindent látott, átélt. Aki ismeri, tudja, imádja a kihívásokat és a pörgést.

– Mint ahogy más osztályok, a második hullám előtt mi is ezekre a hetekre és végeláthatatlannak tűnő hónapokra készültünk már jó ideje. Kicsit olyan volt, mintha az olimpián a rajtvonalra állítottak volna bennünket: ott álltunk a pozíciót felvéve, de a rajtpisztoly elsülésére csak vártunk és vártunk. A futam még jó sokáig nem indult el. Közben koncentráltunk, legjobb képességeinket kihegyeztük, jöttek a továbbképzések, a be- és kiöltözésgyakorlások, és csak vártunk és vártunk heteket, hónapokat. Idegtépő volt a rengeteg találgatás és a sok-sok kérdés. Hát, most itt van! Sok mindent láttunk és tapasztaltunk az évek során, de ez más, nagyon más. Lelkileg már a rajtvonalon megtörtünk kicsit, és most fizikailag is kezdünk fáradni. És az alagútnak még nem látjuk a végét. Minden munkatársamnak nagyon sok erőt és kitartást kívánok. Az átlag­egészségügy nem erre van felkészítve, így csak közösen tudjuk átvészelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában