Békés megye

2020.11.24. 06:55

Alapos felkészüléssel megelőzhető a vízmérőórák szétfagyása

A hideg idő, majd a tél beálltával visszatérő probléma a vízmérők, a vízvezetékek szétfagyása. A tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben. A legfontosabb tudnivalókról Lantos Zsoltot, az Alföldvíz Zrt. szervizüzem-vezetőjét kérdeztük.  

Papp Gábor

20201120 Békéscsaba Az Alföldvíz szakembere mutatja: fagytalanítani kell a vízórákat a hideg beállta előtt. Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

Az elmúlt évek legtöbb kárt okozó tele 2017 januárjára datálódik – nyilatkozta hírportálunknak a szakember. Lantos Zsolt elmondta, akkor több mint négyezer vízmérő fagyott el, ami annak tudható be, hogy a nagy hideghez viharos erejű szél is társult. Ez utóbbi pedig kifújta a rosszul szigetelt, rosszul záró vízmérőaknákból a talajhőt.

Lantos Zsolt: 2017 telén például több mint négyezer vízmérő fagyott el /Fotók: Lehoczky Péter/

– Ha nem is ilyen szélsőséges mértékben, de a fagyok minden évben károsítanak vízmérőket. Általában néhány száz eszköz megy tönkre – ecsetelte a szakember.

– Különösen a nyaralókban, üresen álló ingatlanokban áll fent ennek a veszélye.

Ezekben az ingatlanokban felejtik el zárni, vízteleníteni a rendszert. A vírushelyzet miatt régóta nem látogatott nyaralókra, hétvégi házakra kevesebb figyelem juthatott a felhasználók részéről, éppen ezért érdemes különös hangsúlyt fordítani a rendszer víztelenítésére, illetve a vízmérők esetében is fontos leengedni a vizet. Utána a mérőt szigetelő anyaggal be kell vonni, majd folyamatosan ellenőrizni azt. A vízmérő nem a felhasználó tulajdona ugyan, de az állagmegóvásáért, rendbetételéért ő felel.

Emellett szükséges odafigyelni az ingatlanon belüli vízvezeték-hálózatra is, hiszen a fűtetlen vagy a tél folyamán folyamatosan szellőző, hideg helyiségekben akár a vízvezetékek is elfagyhatnak. A fagy kiengedésekor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a jogszabályok szerint a felhasználónak kell megfizetnie, hiszen a vízmérőakna a felhasználó kezelésében van. Fontos tudni azt, hogy

egy 5 milliméteres résen naponta 32 m³, havonta 1000 m³ víz is elfolyhat.

Ezek a tavasszal jelentkező, rendkívül bosszantó, felesleges többletterhek egyszerű, gondos felkészüléssel elkerülhetőek.

Nagyon fontos a vízmérőakna tetejének befedése fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül az aknába. Ezután borítsuk be a vízmérőaknát valamilyen, hőszigetelésre alkalmas anyaggal (hungarocell, nikecell, polifoam, nádpalló). Vigyázzunk arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. A vízmérőaknák fentiek szerinti védelme különösen fontos ott, ahol a vizet nem használják rendszeresen. Abban az esetben, ha a vízmérő talajvízzel érintett aknában vagy fagyveszélyes helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

A szakember részletes tanácsokkal is szolgált.

Ha az ingatlan udvarán kifolyó van, annak víztelenítő föld alatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt el kell zárni. Az elzárást követően mindig győződjön meg arról, hogy a föld alatti csapot teljesen – ütközésig – elzárta-e, mivel ha az nincs rendesen elzárva, a víz a víztelenítő nyíláson elfolyhat. A föld alatti csap rendes elzárását ellenőrizhetjük a vízmérőn is úgy, hogy – persze erre az időre megszüntetve a többi fogyasztást – a mérő számlapján a számok vagy a csillagkerék mozdulatlanságáról meggyőződünk.

Számos dologra kell odafigyelni

A föld alatti csap elzárását követően a kifolyószelepet ki kell nyitni, ekkor történik meg a víztelenítés, melynek során jellegzetes hangot hallatva levegő kerül a kerti csap föld feletti részébe. Amennyiben ezt a hangot nem halljuk, a föld alatti csap nem működik, ebben az esetben mindenképpen kérjünk szakembertől segítséget, és szükség esetén cseréltessük ki. A föld alatti csapot körülvevő védőcsövet lássuk el eltávolítható, úgynevezett szigetelődugóval. A csapszár és a védőcső közötti részt tömködjük be szigetelőanyaggal (például rongycsíkkal, szivacs) oly módon, hogy tavasszal az kiszedhető lehessen.

Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás, vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának, szennyvízhálózatának víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük. Ennek során ügyeljünk arra, hogy a vízmérő plombája és a műanyag záróbilincs ne sérüljön meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában