Békés megye

2020.11.21. 13:39

A keringési rendszer betegségei okozzák a legtöbb halálesetet

A humán és szociális bizottság, valamint a képviselő-testület is megtárgyalta még legutóbbi ülésén a Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztató anyagát a járási lakosság egészségi állapotáról – tájékoztatta hírportálunkat Mucsi András bizottsági elnök, önkormányzati képviselő. Mint kiemelte, a grémium így pontos képet kapott a járásban élő emberek egészségi állapotáról, valamint a főbb halálokokról.

P. G.

A járásban a férfi lakosság fele, a nők 60 százaléka keringési rendszeri betegségben halt meg, a második helyen 25-23 százalékkal a rosszindulatú daganat szerepel.

A korai halálozásoknál egyértelműen a rákos megbetegedések vannak vezető helyen nemcsak a békési, hanem a többi megyei járásban is.

A humán és szociális bizottság ülésén dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa a Réthy Pál tagkórház munkájáról számolt be.

– Új korszakot nyit a város és a kórház kapcsolatában a most új formában is meginduló párbeszéd – fogalmazott Mucsi András bizottsági elnök, aki üdvözölte, hogy személyesen is részt vett a bizottsági ülésen dr. Becsei László.

A rosszindulatú daganatokat is megelőzik a keringési zavarok /Illusztráció: Shutterstock/

Mint hozzátette, az anyagból kiderül, hogy 2019-ben Békéscsabán 801, Gyulán pedig 903 békési részesült fekvőbeteg-ellátásban. A legtöbben az onkológiai és traumatológiai ellátást vették igénybe.

Döntően a 60 év feletti lakosság veszi igénybe a fekvőbeteg-ellátást.

A beszámoló kitér arra is, hogy 2019-ben 57 békési nő jelent meg mammográfiai vizsgálaton, 390 békési pedig vastagbélszűrési vizsgálaton vett részt. Kifejtette, a kórházvezető beszélt a fejlesztésekről, beruházásokról, valamint a koronavírus kapcsán felmerülő intézkedésekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában