dr. Hajdú Mihály

2020.10.13. 13:05

Tábla őrzi Orosházán a mecénás professzor emlékét

A reformáció napját és az iskola 126. éves évfordulóját ünnepelte a Református Két Tanítási nyelvű Általános Iskola kedden.

Cs. I.

A koronavírus járvány és a rossz idő se szegte kedvét az intézmény dolgozóinak s diákjainak. Emlékműsort állítottak össze egykori mecénásuk, dr. Hajdú Mihály nyelvész professzor tiszteletére, akiről mindig úgy beszélnek, mint aki az iskola jótevője. Az épületben emléktáblát is avattak.

A szerző felvételei

Ünneplőbe öltözött diákok gyülekeztek a földszinten, hogy meghallgassák diáktársuk, Debreceni Levente méltató gondolatait. Igaz embernek nevezte a professzort, aki Orosháza díszpolgára. Dr. Hajdú Mihály a Zombáról érkezett újraalapítók leszármazottja, a Táncsics gimnáziumban érettségizett, majd magyar-angol-orosz, később magyar-könyvtár szakos diplomát is szerezett. 1969-től tanár volt az ELTE-n. Több tanulmányt is írt az Orosháza története és néprajza című, két kötetben megjelent munkához. Fő kutatási területe a névtan lett.

Egyik legjelentősebb műve a Családnevek enciklopédiája. Testvérével, Hajdú Erzsébettel Szülőföldem Alapítványt hozott létre, ezzel támogatva egy nyolcadikos diákot. Tíz évre előre kérdéssorokat alkotott meg, melyeket lezárt borítékban, páncélszekrényben őriznek. Amelyik diák a legtöbb helyes választ adja az adott évben, annak az esztendőnek ő lesz a díjazottja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában