tolakodó cég

2020.10.20. 06:55

Kérésre sem törölték a békési asszony elhunyt férjének adatait

Hónapok óta kéretlen telefonhívások nyomasztják olvasónkat, Püski Imrénét. A cég munkatársaitól, akik folyamatosan hívják telefonon egy bizonyos táplálékkiegészítő megvásárlása ügyében, többször kérte, töröljék elhunyt férje adatait. Mindez a szóbeli és írásbeli kérelmek ellenére a mai napig sem történt meg.

Nagy Szilvia

Püski Imréné elárulta, korábban a férjével együtt vásároltak egy bizonyos táplálékkiegészítőt, de jó ideje nem szeretne már rendelni, amit több alkalommal a reklámokkal tolakodó cég tudtára is hozott. Hozzátette, férje tavasszal hunyt el, így a kéretlen hívások még inkább felzaklatják, hiszen szinte minden alkalommal keresik a hozzátartozóját is.

Hiába kérte, nem törölte az adatokat /Illusztráció: Shutterstock/

A békési asszony számtalanszor felhívta a forgalmazó figyelmét arra, hogy párja elhunyt, töröljék az adataikat. Legutóbb már ajánlott levélben nyomatékosította kérését, mindhiába. A telefon másik végén rendre megígérték, hogy cselekednek, de a család adatait azóta sem törölték a nyilvántartásból.

Dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász a helyzet kapcsán megjegyezte, az esetben szereplő cég érzéketlen hozzáállást tanúsít a terméke értékesítése érdekében, ráadásul a hölgynek és a férjének személyes adataival kapcsolatos jogait is durván megsérti. Arra a kérdésre, mit tehet a továbbiakban az érintett, a szakértő elárulta,

a leghatékonyabb megoldásnak az adatvédelmet felügyelő hatóság megkeresését látja.

A békéscsabai szakember hozzátette, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz panaszt lehet benyújtani, amit minden esetben kivizsgálnak. Véleménye szerint a céget valószínűleg elmarasztalják, és utasítják az érintettek személyes adatainak törlésére. Dr. Farkas Tamás kiemelte, ez az eljárás ingyenes, de a panasz csupán a zaklatásszerű megkereséseket szüntetheti meg. Lezárulásával viszont az érintettnek lehetősége nyílik bírósághoz is fordulni, és sérelemdíj meg­állapítását kérni.

Az adatvédelmi szakjogász aláhúzta,

a személyes adatok fölötti önrendelkezés mindannyiunk joga.

Az adatokat kezelő cég, vagy magánszemély csak a „tulajdonos”, azaz az érintett jogait tiszteletben tartva használhatja a rólunk kapott információkat, elérhetőségeket. Kifejtette, hogy minden személyes adat kezeléséhez meghatározott cél és jogalap kell.

– Jogalapnak minősülhet egy-egy szerződés, valamilyen jogi kötelezettség, az adatkezelő jogos érdeke, esetleg az érintett hozzájárulása – sorolta dr. Farkas Tamás. A jogász hozzáfűzte, az adatkezelőnek mindig fel kell mérnie az adatáramlás folyamatát, el kell készítenie a megfelelő nyilvántartásokat és az adatkezelési tájékoztatókat is. Eljárásokat kell kialakítania az adatok biztonsága és az érintettek jogainak biztosítása érdekében.

Továbbá dr. Farkas Tamás elmondta,

az említett cég akkor járt volna el helyesen, ha válaszol Püski Imréné kérelmére, és megfelelő tájékoztatást ad az adataik kezeléséről, törléséről.

Dr. Farkas Tamás hozzáfűzte, fontos tisztában lenni azzal, hogy a személyes adatok használata csak megfelelő és egyértelmű céllal történhet, ez a cél pedig, akármi legyen is, az érintett halálával szinte mindig megszűnik.

A legfontosabb a tudatosság

Arra is kerestük a választ, mire figyeljen az, aki egyszer megadta adatait egy cégnek. Dr. Farkas Tamás kiemelte, a legfontosabb, hogy megismerjük a cég adatkezelési tájékoztatóját. Ez alapján megtudhatjuk, milyen céllal és jogalappal, mennyi ideig kezelik a rólunk szóló információkat.

Tájékozódhatunk például arról, hogyan tudjuk elérni az adatkezelőt. Hozzátette, a rólunk tárolt adatokról bármikor kérhetünk tájékoztatást, vagy másolatot. Bizonyos esetekben kérhetjük az adataink törlését, de például szerződés, vagy hatósági nyilvántartások esetében ez csak korlátozottan lehetséges.

Az adatvédelmi szakjogász kitért arra is, hogy adataink megadásánál legfontosabb a tudatosság: mindig legyünk tisztában azzal, kinek adjuk ki információkat magunkról és milyen jogaink vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában