megtelnek a szállások

2020.10.21. 06:55

Gyulára és Békéscsabára is sokan érkeznek a hosszú hétvégére

A megye több településén is közel telt ház lesz a szállásokon az október 23-i hosszú hétvégén. A foglaltság a gyulai hotelekben meghaladja a nyolcvan százalékot, míg ugyanez az arány Békéscsabán 70 és 80 százalék között mozog.

Hírlap-összeállítás

20200903 Szalafő A Vas megyei fürdővárosokban az idei a turizmus fekete éve. Képen: Lugosi Józsefné Szalafőn, a csörgőszeri vendégházban Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A gyulai szállodák az október 23-i hosszú hétvégén a korábbi évekhez hasonlóan magas foglaltsággal üzemelnek majd – tudtuk meg Komoróczki Aliztól. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hírportálunknak elmondta, nyolc hotel – amelyekben összesen 1300 férőhely áll a vendégek rendelkezésére – szolgáltatott adatot számunkra.

Nyilatkozataik alapján átlagosan

több mint 80 százalékos kihasználtság realizálódik a hosszú hétvégén.

– A város most is színes programlehetőségekkel várja a vendégeket – tette hozzá a szakember, aki kiemelte, a Gasztroséta a Gyulai Kolbász hazájában, avagy „Gyulai kolbászolás” című programot, a Jeges szaunanapokat a Gyulai Várfürdőben, a „Lábra kelt tárgyak” játékos tárlatvezetést az Erkel Ferenc Emlékházban, illetve szólt a garantált programokról az Almásy-kastély Látogatóközpontban és a várban.

A szállásadók készülnek a hosszú hétvégére, egyes helyeken 80%-os a foglalások aránya /Fotó: Archív/ MW/

Természetesen a Várfürdő, illetve az AquaPalota is várja a vendégeket. Az ügyvezető kérdésünkre kifejtette, az őszi szünet foglaltsági adatai változatosabb képet mutatnak.

– Úgy tűnik, hét eleji érkezéssel nagyobb az érdeklődés – mondta. – Október 26., hétfőtől október 29., csütörtökig átlagosan 60 százalék feletti a foglaltság, ami a hétvégére csökkenő tendenciát mutat. A családbarát szolgáltatásokat is nyújtó szállodák magasabb, közel telt házas foglaltsággal üzemelnek az iskolai szünetben.

Bár amiatt, hogy idén nem lesz kolbászfesztivál, voltak visszamondások, a békéscsabai szálláshelyek 70-80 százalékban kihasználtak lesznek,

tehát szinte telt házzal mennek az október 23-ai hosszú hétvégén – mondta Kotroczó Henrietta, a helyi Tourinform-iroda vezetője.

Kiemelte, számos programot kínálnak a városba érkezőknek. Több helyszínen lesznek lényegében mini kolbászfesztiválok, így a csoportosulások elkerülhetők, több étteremben, rendezvényhelyszínen lehet majd disznótoros ételeket és kolbászokat kóstolni, vásárolni.

Igyekeznek népszerűsíteni nemcsak a turisták, hanem a helyiek között is a múzeumban nemrég nyílt grandiózus Munkácsy Mihály-kiállítást, amely október 23-án ingyen tekinthető meg. Megy majd a dottó és a kolbusz is, idegenvezetővel, a városnézés során megismerhetik az érdeklődők Békéscsaba történelmét, nevezetességeit, látványosságait. Az Árpád fürdő is nyitva lesz, valamint aktív programokra ugyancsak van lehetőség, megnyílik a korcsolyapálya, és kerékpáros túrát szerveznek.

A higiéniára kiemelten figyelnek /Fotó: Bencsik Ádám/

A békéscsabai Szlovák Panzióban teljesen telt ház lesz, mivel egy egész osztály érkezik október 23-án és távozik október 25-én. A gyerekek például megnézik a szlovák tájházat, illetve szlovák ételeket kóstolnak – mondta Horváth Helga. Az üzletvezető hozzátette, a Szlovák Kultúra Házának udvarán három napon át sörkertet szerveznek, a sörök mellé juhtúrós sztrapacskát, sült kolbászt és hekket kínálnak.

Elárulta, nyáron a forgalom növekedését tapasztalták, most, a második hullám idején viszont voltak ugyanúgy lemondások, mint a tavaszi első hullámkor.

A panzióban figyelnek a tisztaságra, folyamatosan fertőtlenítenek, maszkot viselnek és kézfertőtlenítőket helyeztek ki, azaz mindent megtesznek a biztonság, a vendégek és saját maguk egészségének védelme érdekében.

Nyomot hagy a koronavírus

A Körös-menti Turisztikai Desztinációs Menedzsment meglátása szerint az idei őszi szezon a szállásfoglalás terén jócskán elmarad a 2019-es időszakhoz képest Szarvason és Békésszentandráson, ami már az október 23-i hétvégére vonatkozóan is bebizonyosodott – tájékoztatott Mihály Mariann TDM menedzser.

A szakember kitért arra, hogy az utazni vágyóktól a megszokottak szerint érkező megkeresések szinte teljesen elmaradtak, tehát rajtuk keresztül nem keresnek szállást, illetve a foglaltságot ellenőrizve is azt tapasztalják, bőven vannak még szabad szobák, apartmanok és vendégházak a környéken.

Meglátása szerint mindez a magas koronavírus esetszámoknak köszönhető, illetve annak, hogy a tavasz karanténidőszakban a legtöbben kivették szabadságaikat, így azokból nem maradt erre az évszakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában