Előadás

2020.10.13. 11:14

A maszkviselés fontosságára is felhívta a figyelmet dr. Zacher Gábor a vésztői előadásán

A koronavírus-járványról, valamint mindennapi függőségeinkről tartott előadást hétfőn a vésztői művelődési központban dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos. Szólt a mentális igénybe vételről, a szorongásról, a maszkviselés fontosságáról, és azt mondta, hogy szerinte soha többé nem lesz olyan a világ és az életünk, mint a pandémia előtt.

Licska Balázs

– „Pofán vágott minket a járvány” – fogalmazott dr. Zacher Gábor, hozzátéve, a pandémia megzavart minket, ugyanis nem szeretjük a hatalmas változásokat, amikor valamilyen új helyzethez tartósan alkalmazkodni kell. Elmondta, eddig járványokról csak a történelemkönyvekből olvashattunk, valamint azok tőlünk messze játszódtak, például Afrikában és Kínában.

Az, hogy a betegség nálunk is megjelent és áldozatokat szed, bizonytalanságot szül és stresszhelyzetet okoz, ami szorongáshoz vezet. És bár az előírásokat, a szabályokat betartjuk, a megoldás kulcsa akkor sem nálunk van. Az majd az oltóanyag lesz, a legoptimistább számítások szerint is fél-egy év múlva.

„Nem lesz ugyanolyan az életünk, mint a pandémia előtt” – mondta Vésztőn, a művelődési központban dr. Zacher Gábor /A szerző felvétele/

Érdekesnek nevezte, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek csak 50 százaléka adatná be magának a koronavírus elleni vakcinát. Hozzáfűzte, hamarosan elérhetővé válik mindenkinek ingyenesen az influenza elleni védőoltás. Mivel a koronavírus és az influenza kombinációja halálos lehet, azt tanácsolta, érdemes kérni az influenza elleni vakcinát.

– A stresszhelyzet és a szorongás mentális igénybe vételt jelent – folytatta. Beszélt a depresszióról, amit a lélek politraumájának nevezett, amikor a lélek apró darabokra hullik – és a beteg magától nem tud meggyógyulni, nem tudja magát „összeszedni”, a páciensnek kezelés kell. Külföldön több fogyott a járvány miatt a gyógyszerekből, amelyek egy részét „leszarom tablettának” nevezte.

– Az első hullám idején az embereknek elegük lett a járványból – mondta. A bezártság miatt megszűntek a mindennapi beszédtémák, hogy mi történt az iskolában, a munkahelyen, és otthon a legkisebb szikrából is tűz lett, nőtt a családon belüli erőszak, és például az Egyesült Államokban 30 százalékkal emelkedett a válások száma, az esetek 70 százaléka a bezártságra vezethető vissza.

A szakember kiemelte, érdemes D-vitamint szedni, illetve a BCG-oltásnak is van jelentősége. Azt, hogy mennyire fontos a maszkviselés, egy videó segítségével mutatta meg. Szólt a légcsövet borító csillószőrös hengerhámról, amely megakasztja a levegőből bekerült szennyeződéseket, és amikor beszélünk, akkor folyamatosan „köpködjük ki” a vírusokat, baktériumokat – ezek általában semmiféle gondot nem okoznak, kivéve, ha az ember hordozó. Ezért a maszk szűrőfunkcióval bír.

– Ha csökken a szociális kapcsolataink száma, akkor visszaesik a vírus átadásának valószínűsége is – fűzte hozzá, kitérve a szociális távolságtartás fontosságára. Aki cseppet sem figyel erre, az egy hónap alatt több mint 400 embert fertőzhet meg. Aki viszont 75 százalékkal mérsékli a kontaktjai számát, csak 2,5 embernek adja át a kórt.

Ismertette egy felmérés eredményét, hogy a mellékhelyiség használata után hányan mosnak kezet. Amíg itthon ez az arány 83 százalék, addig a spanyoloknál, az olaszoknál és a franciáknál csak 60 százalék körüli. Elmondta, a mobiltelefon is rendkívül szennyezett lehet – elég a beszédre és a „köpködésre” gondolni –, ezért ajánlott legalább napi egyszer letörölni.

A dohányzásról és az alkoholról, függősségeinkről is szólt a főorvos

– Az alkohol a legjobb feszültségoldó szer – fogalmazott ironikusan a toxikológus, hozzáfűzve, pár hét alatt hozzá is lehet szokni. 800 ezer alkoholbeteg van hazánkban, és arányaiban annyi alkoholt fogyasztunk, hogy ha a hévízi tó tele lenne 96 százalékos alkohollal, egy éven belül háromszor is kiinnánk. Úgy véli, az alkoholfogyasztás esetében kereteket kell szabni, de a kábítószer esetében zéró toleranciát hirdetett: 900-féle szer van a piacon, nem tudni, milyen élettani hatásaik vannak.

– A dohányzási ranglista élmezőnyében vagyunk az Európai Unióban – mondta. Itthon 2,27 millió felnőtt cigarettázik, emellett vannak gyerekek is. Hozzátette, nem biztos, hogy az ijesztő feliratok és képek – amelyek szerint levágják a lábad, impotens leszel, infarktust kapsz – elrettentik a cigarettától a fiatalokat. Úgy véli, olyanra van szükség, amely elgondolkodtatja az ifjakat, emlegette a svédeket, ahol azt a feliratot tették a dobozokra: „ha dohányzol, büdös leszel” – és bevált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában