szemétszállítás

2020.09.16. 16:35

Ötezer tonna hulladékot szállítottak el tavaly Békésről

Közel ötezer tonna, vagyis mintegy ötmillió kiló hul­ladékot gyűjtött össze és szállított el tavaly Békés közigazgatási területéről a BKSZ Békési Kommunális és Szolgáltató Kft.

P. G.

20200905 Győr Kihelyezett hulladékudvar a Grabo sátornál Adyvárosban, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A cég a DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. hulladékválogató csarnokába viszi a szemetet, ami jelenleg Magyarország egyik legnagyobb kapacitású, legkorszerűbb hulladékválogatója, és amely Békéscsaba külterületén található – minderről a békési önkormányzat tájékoztatott.

Illusztráció: Csapó Balázs, MW

A DAREH Bázis Nonprofit Zrt. a Békés megyei ingatlanhasználók részre nyolc hulladékgyűjtő udvart üzemeltet, melyek közül a békésiek a vésztői hulladékudvart vehetik igénybe ingyenesen a közszolgáltatás keretében. A kommunális hulladékot heti rendszerességgel szállítják el, kéthetente pedig a szelektív hul­ladékot viszik a gyűjtőkből. 2019-ben Békésen több mint 3500 tonna kommunális és 226 tonna szelektív hulladékot szállítottak el. Tavaly az elszállított zöldhulladék mennyisége meghaladta az 1000 tonnát, a lom- és üveghulladék 200 tonnánál is több volt. A házhoz menő gyűjtésből származó lomhul­ladékot évente egyszer gyűjtik.

– A BKSZ Kft. munkatársai a hulladékszállítás mellett ­kapacitásuk és a rendelke­zésre álló keretük függvényében folyamatosan elvégzik a városban felmerülő közterületi munkákat, legyen az fűkaszálás, fák nyakazása, kátyúzás, csatornakészítés. A békési önkormányzat megbízásából tavasszal és ősszel szervezik meg az elektronikaihulladék-gyűjtést,. Megoldásra váró ­feladat az illegális hulladéklerakás felszámolása – fogalma­zott Polgár Zoltán, Békés ­alpolgármestere a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Szelektív hulladékgyűjtő­ sziget a város több pontján­ található, amelyeket a lakosság nem mindig rendeltetésszerűen használ. Csak csomagolásipapír-, műanyag- és üveghulladék helyezhető el ott. Ezzel szemben előfordul, hogy komplett szélvédők, ajtó- és ablaküvegek és kommunális­ hulladék is belekerül az edényekbe. A zöldhulladék elszállítása házhoz menő rendszerben, 240 literes gyűjtőedényekből történik, eddig 3390 háztartás számára osztották ki. Ingyenes komposztládák igényelhetőek továbbra is a Verseny utca 4. szám alatti telephelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában