Koronavírus Békésben

2020.09.17. 13:32

Egyre gyakoribb a trendi maszk, segíthet kifejezni az érzéseinket

Bár zárt közösségi terekben eddig is ajánlott volt a maszkviselés, a gyerekek többsége iskolakezdéskor találkozott először azzal a problémával, hogy akár huzamosabb időn át is viselniük kell egy ruhadarabot az arcuk előtt. De vajon milyen maszkot választanak a fiatalok, milyen minták, színek a legnépszerűbbek a felnőttek, pedagógusok körében? Ennek jártunk utána.

Vágvölgyi Nóra

Lovász Diána, a Diamond varroda tulajdonosa szerint megint egyre többen keresik az arcunkat takaró textilmaszkokat, a tanévkezdés miatt, az utóbbi két hétben ismét ugrásszerűen megnőtt a kereslet irántuk.

Mint mondta, míg márciusban, a koronavírus-járvány kitörésekor két-három maszkot vettek az emberek, mostanában már jellemzően húszasával rendelnek tőle. Főként a gyerekeknek, akiknek a mostani protokoll szerint, lehetőleg naponta kettő maszkot kell biztosítaniuk a szülőknek. Tapasztalatai szerint március óta az igények is jelentősen megváltoztak.

Czank Dóra a sötétkék színt ajánlja, mert az mindenkinek jól áll. A színtanácsadó gyakran cseréli, mossa és vasalja maszkjait, így nemcsak divatos, de higiénikus is lesz a kötelező viselet /Fotó: BMH/

– Eleinte csak hatféle vászonból varrtam a védőeszközöket, majd egyre többen kértek tőlem fehér, fekete és kék színben. Különböző motívumokat keresnek, a legnépszerűbbek, a pöttyös, a kutyás, a macskás és az unikornisos minták, de a városképeket ábrázoló vásznak, illetve a népi és állat motívumok is nagyon kelendőek. Az óvónők, dajka nénik főleg unikornisosat visznek, hogy a gyerekek ne ijedjenek meg ettől a kötelező viselettől, míg a fiúk többnyire halálfejeset választanak – ismertette. A korosztály is rendkívül változatos, pár hónapos korú babának is varrt már maszkot. Azt tapasztalja, hogy míg a koronavírus-járvány megjelenésekor a félelem miatt tettek az apróságokra maszkokat a szüleik, mára a gyerekek kérik, hogy nekik is legyen, hiszen nap mint nap látják a szüleiken.

Czank Dóra színtanácsadó úgy fogalmazott, ha már rá vagyunk kényszerülve a koronavírus-járvány miatt a maszk viselésére, tehetjük azt stílusosan is, erre szerinte jó példa Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke, aki minden alkalommal a szettjéhez illő maszkban jelenik meg a nyilvánosság előtt.

– Ez a kötelező ruhadarab is lehet egyfajta kifejező eszköz, ami megjeleníti érzéseinket, gondolatainkat. Tegnap például egy, Bud Spencer karakterét, Piedonét ábrázoló maszk jött velem szembe az utcán, de mosolygósakat is egyre gyakrabban látok. A maszk alatt nem látszik a mimikánk, hogy milyen a kedvünk, viszont ha az utcán látunk egy mosolygós maszkot, mintha a viselőjének a száját látnánk a védőeszköz alatt, és mi is mosolyogni kezdünk.

Ugyanakkor a színtanácsadó szerint a legtöbben a sötét színeket részesítik előnyben. Ezek közül ő a sötétkéket javasolja, amely univerzális szín, így mindenhez illik.

– Nekem viszont fehér maszkom is van, mert előszeretettel viselek világos ruhadarabokat, melyekhez a fehér illik jobban. Illetve mindig figyelek arra, hogy egy napnál tovább ne hordjam ezeket a kötelező kiegészítőket. Leteszem, és a hétvégén 60 Celsius-fokon kimosom, majd kivasalom, mielőtt ismét viselném őket. Vagyis a divat mellett ügyelek a higiéniára is – árulta el. Hozzátette: az arcmaszk megakadályozza azt, hogy önkéntelenül is az arcunkhoz nyúljunk, illetve a jelenlegi adatok szerint bőven vannak olyanok, akiknél a vírus egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, viszont ők is fertőznek. Ilyen esetben a maszk nem a viselőjét, hanem annak környezetét védi meg.

Ne nyúlkáljunk az arcunkhoz!

Önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani: a távolságtartást és a kézmosást is. Ha nem így tesznek, akkor fenn áll a veszélye, hogy hamis biztonságérzetet ad a szájmaszk – írják a koronavirus.gov.hu oldalon. A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet. Viselése közben kívülről ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz sem, mert a vírus a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában