magánút

2020.09.27. 12:10

Békésben sem olcsó idegen nyelvet tanulni

Számottevő kiadással kell kalkulálnia annak, aki magántanár segítségével szeretne elsajátítani egy idegen nyelvet – olvasható az Eduline honlapján. Bár a nyelvtanulás Békésben sem kíméli a szülők pénztárcáját, a fővárosi árakhoz képest vidéken kedvezőbb a helyzet.

N. Sz.

A tízéves békéscsabai Dóra szülei alkalmanként 4 ezer forintot fizetnek az órákért. Az általános iskolás lány heti rendszerességgel jár egy helyi tanárnőhöz spanyolra, ahol 45 percet tölt intenzív gyakorlással. Mint mondja, az angol nem fogta meg annyira, inkább a spanyol nyelv dallamossága, lendületessége vonzza.

A megkérdezettek válaszaiból leszűrhető, az idősebb korosztályt már más motiválja, elsősorban a diploma megszerzéséhez kötelező nyelvvizsga vagy a munkájukhoz szükséges nyelvismeret hiánya miatt fordulnak magántanárhoz.

Fotó: shutterstock.com

– A mi nyelvstúdiónkban minden korosztály képviselteti magát, pénzt előre nem szedünk be, csak akkor kérjük el az árat, ha a diák be is ül az órára – mondta el egy békéscsabai stúdió vezetője. Az angoltanár hozzátette, 4-6 fős csoportokat tanít, s hogy könnyebbé tegye a diákok helyzetét, ad tankönyvet, munkafüzetet és hanganyagot. Mint mondta, 90 percért 2400 forintot fizet egy-egy fő, így két tanórában, kis létszámú közösségben sajátíthatja el a nyelvet. Hozzátette, egy-egy alkalomkor a csoportmunka minden előnye kirajzolódik, a tanulók könnyebben társalognak és a szorgalmasabbak jó hatást gyakorolnak a kevésbé motiváltakra.

Egy másik, szintén a megyeszékhelyen élő tanárnő 2500 forintot kér 45 percért. Ő angolt és spanyolt tanít, nála is vegyes a korosztály, jelenleg negyedikes kisgyermek és 50 éves felnőtt is jár hozzá, mindenki egyénileg.

– A járványhelyzet óta nem csökkent a tanulni vágyók száma, sőt sokakkal online keretek között maradtunk.

Hogy ki mennyit kér el, olykor képesítésfüggő is, az árak a megyében tudomása szerint 2500 és 5000 forint között mozognak. Mint mondta, vannak igazán pénztárcakímélő nyelvtanulási módszerek is, például a különféle mobilalkalmazások, amelyek a szókincs bővítéséhez ugyan kiválóak lehetnek, de önmagukban a nyelvtan elsajátítására nem alkalmasak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában