Koronavírus Békésben

2020.09.14. 13:44

A járvány alatt is kötelező beoltatni a kutyákat

Hazánkban jogszabály írja elő, hogy az állattartók kötelessége a veszettség elleni védőoltás évenkénti beadatása. A koronavírus előidézte helyzetben egyre többen teszik fel a kérdést: vajon szabad-e, biztonságos-e állatorvoshoz vinni kutyájukat.

Nagy Szilvia

20200902 Szolnok Szeptember 1-én kezdődött az ebek kötelező oltása Szolnokon. Elsőként Dr Péter István (képen)állatorvos oltotta a városrész kutyusait. Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Az oltóanyagot az előírások szerint minden három hónapnál idősebb, mikrocsippel ellátott kutyának meg kell kapnia. Dr. Kurilla László állatorvos leszögezte, nemcsak szabad, hanem kell is vinni az ebeket állatorvoshoz, hiszen az oltás kötelező. A békéscsabai gyógyító hozzátette, az ambulanciájukon már tavasz óta követik a szabályokat, mindent megtesznek a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében.

– Természetesen fogadjuk az előzetes bejelentkezés nélkül érkező, ellátásra szoruló négylábú pácienseket is, de tavasz óta alapvetően betegbejelentéses módszerrel működünk – emelte ki dr. Kurilla László. Az állatorvos hozzáfűzte, náluk egyszerre egy kísérő várakozhat a kutyával, a maszkviselés pedig kötelező. Elmondta azt is, a tumultus elkerülése mellett a várótermet, a rendelőt, a kilincseket rendszeresen és gyakran fertőtlenítik.

Az állatorvosi rendelőkben, ha nem sürgős az eset, örömmel veszik az előzetes bejelentkezést /Fotó: MW/

Kérdésemre, miszerint házhoz is kimennek-e kutyát beoltani, elmondta, ha van kapacitásuk, szükség esetén az állat otthonában is megkaphatja a veszettség elleni kötelező injekciót.

– Ha a gazda több kutyát tart, vagy nagy testű ebbel van dolgunk, akkor természetesen a helyszínen is segítünk – mondta el dr. Kurilla László.

Réger Wanda kutyája épp a járvány első hullámának közepén, áprilisban kapta meg a kombinált védőoltást.

Réger Wanda kutyája, Ohana már be van oltva /Fotó: B. Á./

– Az állatorvossal akkor nem is találkoztam, mert elővigyázatosságból az asszisztens vette át a kerítésen keresztül Ohanát. A békéscsabai nő elárulta, a kiskutyája nem ellenkezett, türelmes volt és tűrte az injekcióval járó kellemetlenséget. Hozzátette, a legutóbbi vérvételt azonban sajnos már nehezebben viselte. Múlt héten kellett ismét felkeresniük a Szív utcai ambulanciát, mert a kutyus hasi panaszokkal küzdött. Kiemelte, az állatorvosok nagyon szakszerűen kezelték a helyzetet, és a gyógyszeres kezelés hatására négylábúja viszonylag gyorsan felépült.

– Március óta vagyok kutyatulajdonos, Ohanát akkor hoztam el az állatmenhelyről – mesélte el a fiatal nő. Mint mondta, a felelős állattartók táborába tartozik, rendszeresen oltatja majd kedvencét, hogy sokáig élvezhessék egymás társaságát. Elárulta, a játékos állat hatalmas mozgásigénnyel bír, imád rollerező gazdája mellett futni és kisgyermekeket meghazudtoló módon vadászik a szappanbuborékokra.

A védőoltás a külterületeken élő kutyák számára kiemelten fontos

Dr. Kurilla László kiemelte, a veszettség egyre elenyészőbb megbetegedés hazánkban, ettől függetlenül itt, a keleti határ közelében is alapvető fontosságú, hogy a kutyák védettek legyenek a súlyos betegséggel szemben.

A békéscsabai állatorvos elmondta, a rókák immunizálása hosszú évek óta sikeres és hatékony, a repülőgépekről szétszórt csalétkek a legtöbb esetben célba érnek, ennek ellenére a tanyákon élők sem hanyagolhatják el a kötelező eboltást. Kiemelte, a külterületeken élő négylábúak mindig jóval nagyobb eséllyel találkozhatnak össze vadon élő, vírushordozó állatokkal, ezért nem árt az óvatosság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában