Emlékek - videóval

2020.08.04. 17:29

Koszorúval búcsúztak az egykori dolgozók a Köröstől

Több mint 50 éve, 1970. április 3-án nyitotta meg kapuit a vendégek előtt a békéscsabai Körös Hotel. A legendás vendéglátóhely lebontása előtt hétfőn helyezték el az épület falán az emlékezés koszorúját ,,Sajnálattal, a Körös Hotel volt dolgozói” felirattal az egykori dolgozók.

Nyemcsok László

20200804 Békéscsaba Köröss hotelt koszorúzták meg a volt dolgozók Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Mint arról már hírt adtunk, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jelentette be a minap, hogy a jelenlegi tervek szerint a magyar állam megveszi és lebontja az épületet. Az előterjesztés elkészült, az ügyben szeptemberben születhet döntés. Egy biztos, szállodaként ez az épület többé már nem üzemel. Nagyon sok csabai szakember – pincérek, szakácsok, cukrászok – kezdték itt tanulóként pályájukat, és később sokra vitték a vendéglátásban az itt elsajátított ismereteknek, gyakorlatnak köszönhetően.

Felidézték emlékeiket, balról Tóth József, Tuska János, Szabó János és Gál László /Fotó: I. Gy./

Tóth József, a szálloda első igazgatójának fia rengeteg élményt őriz a Körös múltjából, ugyanis ott sajátította el a vendéglátós szakma csínját-bínját. Nem édesapja kezei alatt, hiszen ő akkor már a megyei vendéglátót irányította.

– Az igényesség, a vendégek maximális kiszolgálása vezette munkájában édesapámat – mondta az ifjabb Tóth József. – Nagyon sokat tett azért, hogy a Körös olyan hotel, étterem és szórakozóhely legyen, ahol mindenki jól érzi magát. Nem csoda, hogy hétvégente asztalfoglalás nélkül nem lehetett bejutni.

Tuska János pincérként a nyitás napjától a Körös csapatát erősítette. – Megtanultuk az alapszabályt, főként a protokolláris rendezvényeknél: ,,A pincér nem lát, nem hall, nem beszél, csak akkor, ha a rendeléssel kapcsolatos feladatait végzi” – ecsetelte.

A békési Gál László 46 éve van a vendéglátásban, 1974-ben felszolgáló tanulóként került a Körös Hotelbe – itt kapta a Pixi becenevet –, 1981-ig szó szerint ez volt a második otthona. Sokszor ugyanis a negyedik emeleti, 417-es, személyzeti szobában aludt, mert a műszak után már nem volt járata haza.

– A Békéscsabai Előre az NB I-ben futballozott, és a vendégegyüttesek rendszerint már péntekre a Körösben foglaltak szállást – mesélte Gál László. – A bálok jó részét is itt tartották, évente több mint tízet. Összesen 34–40 ember dolgozott naponta azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Kedvelt volt az élő zene, ez a táncparkettre vonzotta a vendégeket. Állandó időpontban a Sigma-klubban szórakozhattak a megjelentek, de más zenekarok is felléptek, közülük több innen ment ki aztán külföldi szereplésre.

Múltidézésüket, érdekes történeteiket a szerdai Békés Megyei Hírlapban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában