galériával

2020.08.09. 15:14

Felelevenítették az évszázados tradíciókat Békésen

Második alkalommal rendezte meg a Békési Aratóünnepet szombaton délután a Békési Kisgazdakör a megye névadó településén. A Belencéres Néptáncegyüttes közreműködésével megtartott programon felelevenítették az aratáshoz, az annak végéhez kapcsolódó hagyományokat.

Papp Gábor

20200808 Békés II. Békési Aratóünnep kenyérsütés, kasza kalapálás-fenés, Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Fontosnak tartjuk, hogy őseink tradícióit megőrizzük és tovább adjuk a következő nemzedékek számára – nyilatkozta hírportálunknak Tarkovács István. A Békési Kisgazdakör elnöke elmondta, az esemény egy korábbi aratónapról készült videó levetítésével kezdődött. A résztvevők örömmel fogadták az évtizedes felvételeket. Tarkovács István kiemelte, ezt követően gyalogos menet indult a városházára, ahol a gazdák egy régi szokást felidézve átadták az arató koszorút a település gazdájának, Kálmán Tibor polgármesternek. Az érkezőket vendéglátás, illetve a Bagoly László vezette a városi ifjúsági fúvószenekar fogadta illő dallamokkal.

A menet ezt követően visszasétált a kisgazdák székhelyére, ahol az érdeklődők betekinthettek a kaszakalapálásba – és fenésbe. Addigra kisült a békési gazdák búzájából, illetve az abból őrölt lisztből készült új kenyér. A Békési Kisgazdakör elnöke szólt arról, hogy hagyományos, saját dagasztású, kovászos kenyeret sütöttek kemencében. A finomságot Molnár Máté református lelkész áldotta és szentelte meg. Fellépett a Belencéres Néptáncegyüttes és a Körös Citerazenekar. Az ünnep alkalmából kitüntetések odaítéléséről is döntöttek a rendezvényt megelőzően: posztumusz elismeréssel hajtottak fejet Pásztor János, a szervezet korábbi elnökének munkássága előtt. Ugyancsak díszoklevéllel és emlékplakettel köszönték meg dr. Tóth Attila, id. Öreg Péter, Egeresi Ferenc és Egeresi Ferencné, Hégely László és id. Pap Gábor kisgazdakörben végzett eredményes és aktív tevékenységét. A rendezvényt hangulatos vacsora zárta.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere az egész város nevében mondott köszönetet a gazdák munkájáért.

– Nagy feladatok vállalnak magukra, amiért a legnagyobb elismerés illeti őket – fogalmazott. Mint elmondta, a Békési Kisgazdakör kiemelt szerepet vállal abban, hogy a település mezővárosi hagyományait megőrizzék, az évszázados mezőgazdasági értékeket megtartsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában