Videóval

2020.08.07. 19:59

Energianyelő utánfutók védik a közutasokat Békésben is

Univerzális, bármilyen típusú teherautóra felszerelhető ütközési energiaelnyelő utánfutókat szerzett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az úton dolgozó munkatársai védelmének további növelése érdekében. A társaság mintegy négyezer munkavállalója dolgozik közvetlenül az utakon, akik nap mint nap balesetveszélyes helyzetekkel néznek szembe. Az ütközési energianyelő eszközök a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

Papp Gábor

Laufer László

Fotó: Laufer László

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban indított „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányának részeként számtalan módon igyekszik felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy vegyék komolyan az úton zajló munkálatok környezetében kihelyezett forgalmi jelzéseket és korlátozásokat, ezzel megakadályozva a figyelmetlenségből bekövetkező baleseteket. Azonban sajnos továbbra is történnek balesetek, sok esetben az ütközési energiaelnyelők pedig életeket mentenek, vagy nagyban hozzájárulnak a sérülések súlyosságának enyhítéséhez.

/Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet Magyarország/

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy Békésben összesen négy ütközési energiaelnyelő berendezés segíti a biztonságot. Az M44-es gyorsforgalmi út tavaly októberi átadásakor a kardosi mérnökség két tehergépjárműre felszerelhető ütközési energiaelnyelő eszközt kapott. A mostani fejlesztésnek köszönhetően pedig energiaelnyelő utánfutó érkezik Kardosra. A pályaszakasz emelt sebessége és műszaki tartalma miatt koronaélen belüli munkavégzés esetében – a társaság kollégái és a közlekedők biztonságát szem előtt tartva – minden alkalommal használják az eszközöket a megfelelő fénytechnikával kiegészítve.

A harmadik eszköz a békéscsabai mérnökségen található. Az említett idő alatt nem történt olyan közlekedési baleset, amely érintette volna ezeket az eszközöket vagy a munkaterületen dolgozó munkatársaikat, de az eszköz mögött kihelyezett bójasor több alkalommal is megsérült. Az újonnan átvett vontatható kialakítású energiaelnyelő utánfutót hamarosan terepen is alkalmazni tudják majd a meglévő eszközök mellett. Személyi sérüléssel járó munkabalesetről az elmúlt időszakból nem tudunk beszámolni, de nagyon sok kvázi balesettel néznek szembe kollégáik, az pedig minden munkaterületen, valamennyi munkavégzési típusnál naponta visszatérő jelenség, hogy ledudálják és verbálisan szidják őket.

Tavaly egyébként országosan tizenhárom alkalommal ütköztek a közlekedők ütközési energiaelnyelő eszköznek, melyekből szerencsére egyik sem volt halálos kimenetelű, 4 ütközésnél volt súlyos sérült, egy esetben pedig könnyű sérült, a többi anyagi káros. 2020-ban eddig 6 ilyen baleset történt, melyek mind anyagi károsak voltak.

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dunakeszinél már össze is törték

A Magyar Közút Kommunikációs osztályán hangsúlyozták, fontos hogy minél több munkaterületen rendelkezésre álljon ez az eszköz, ezért a társaság kilenc új ütközéscsillapító forgalomtechnikai utánfutót szerzett be, melyek a meglévő szerkezetekkel ellentétben nemcsak bizonyos típusú tehergépjárművekre szerelhetőek fel, hanem univerzálisan, bármilyen, a megfelelő műszaki kialakítással rendelkező tehergépjárműhöz csatlakoztatható, vontatható kivitelűek, így még több helyen bevethetők.

A társaságnak országszerte 20 autópálya mérnöksége van, ezeken a telephelyeken átlagosan 3-4 ütközési energiaelnyelő eszköz áll rendelkezésre, ez a szám növekedett most az új beszerzéssel. Az új eszközök a társaság kardosi, komáromi, monori, szigetszentmiklósi és keszthelyi mérnökségére kerültek. A Magyar Közút kedden tette közzé a hírt, és pénteken az M0-s autóút Dunakeszi mérnökségének szakaszán, a Megyeri híd felé vezető oldalán már össze is törtek egy ütközéscsillapítót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában