találkozó

2020.08.08. 15:19

A száguldás, a technika szerelmesei randevúztak Szénáson

A nagyszénási gyűjtő, Márta János jóvoltából ismét megnyitotta kapuit a kulturális központ, ahol szombat óta látható a második alkalommal meghirdetett autó- és motorsport relikviákból összeállított kiállítási anyag.

Cs. I.

Ahogy arról már korábban írtunk, Márta János, a mozgásában korlátozott fiatalember végtelen türelemmel és alázattal szemlélte a technikai sportok jeles hazai képviselőinek a munkásságát, majd ahogy a világhálón teret hódított a kapcsolattartás, élt a lehetőséggel. Kinyílt számára is a világ. Szénási otthonának szobájából felvette az autó- és motorversenyzőkkel, a csapatokkal a kapcsolatot. Azóta ezek a virtuális levelezések élő, emberi kapcsolatokká, barátságokká erősödtek. János kedvében járnak gyakran a versenyzők: nem csak pólót, sisakot, kupákat, fotókat, dedikált kincseiket adják a szénási gyűjtőnek, de viszik magukkal élménytúrára, a versenyek nyüzsgésébe.

Szombaton is rácsodálkozhattak a látogatók, ahogy begördült a szénási aszfalton több nagy csapat kamionja, kínálva izgalmas látnivalókat, játékokat.

A szerző felvételei

És mennyi régen nem látott barát talált újra egymásra! – ez is volt e nap és szervezőjének, Márta Jánosnak a célja.

– Kiállítottam a gyűjteményben néhány makettemet is, amelyekkel az évek alatt díjat is nyertem – vezetett körbe a kiállítótérben Márta János, miközben a szénásiak mellett a vidékről érkezett kíváncsiskodók fotózkodtak a több száz kilométerről érkezett csapatok, versenyzők technikai csodái mellett, s faggatták őket a sokak számára izgalmakkal teli, rejtélyes világról.

Márta János

– Méhész Attila és meglepetésvendégei, Kovács Sándor, csapatok, a Zengő Motorsport, a Gender Racing Team, a Nepharius Racing Team, Benkő Antal, Kárai Peti, Jager Andi, Eke Ádám és drag csapata, meg a veteránmotorok... sorolta a megjelentek listáját (nem ez volt a teljes!) a házigazda, miközben mi egy valódi Forma-III-as autó mellett meglepve konstatáltuk, no ilyet se láttunk errefelé mostanában.

A Gender Racing Team sátra alatt sokan érdeklődtek a versenyautó iránt. Boncz Elek mesélte el hírportálunknak, hogy ez a járgány bizony a tavalyi magyar bajnok versenyzőjüknek az autója.

S hogy a hangulatot, a hozzállást mivel lehetett leginkább jellemezni ezen a napon? A házigazdának így írt az egyik versenyző barát, ami mindent elárul:

„A kerekesszékes motorsport rajongó Márta Jánostól érkezett a megkeresés ezzel a jótékonysági bemutatóval kapcsolatban. Jani második alkalommal csinál kiállítást a sok-sok év alatt összegyűlt motorsport relikviáinak és eme rendezvény programjait színesíti motoros bemutatóm az egyéb érdekességek mellett. Szívesen mondtam igent a felkérésre, mert Jani elmondása szerint neki a motorsport és az autó- és motorversenyzők adnak erőt a számára kicsit sem egyszerű mindennapokhoz.”

Egyértelmű: a szombati nap (is) az önzetlen barátságokról szólt Nagyszénáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában