egészségügyi szolgáltatási járulék

2020.07.29. 11:29

Változtatások jöttek, szigorúbb a szűrés Békésben is

Július elsejétől átalakult az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere, és annak, aki hat hónapon keresztül nem teljesíti az előírt összeget – ami most napi 257 forint –, érvénytelenítik a tajszámát. Az orvos-beteg találkozók alkalmával ellenőrzik, hogy a páciens jogosult-e az ingyenes ellátásra: a lámpa több színben is világíthat, és ha az nem zöld, hanem piros, kék, barna vagy sárga, akkor apróbb-súlyosabb gondok vannak.

Licska Balázs

Jogos elvárás dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos szerint, hogy kiszűrjék a potyautasokat /Fotó: I. Gy./

Fotó: Imre György

Magyarországon a társadalombiztosítás egy kockázatközösség, és az abban való részvétel mindenki számára kötelező – írták a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján. Az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság több módon szerezhető meg, és biztosítottnak kell tekinteni például a munkavállalókat, az álláskeresőket, az egyéni és társas vállalkozókat. Bár nem fizetnek járulékot, ellátásra jogosultak a diákok és a nyugdíjasok.

Ha valaki például elveszíti munkahelyét, akkor nem veszíti el azonnal a jogosultságot arra, hogy ingyenesen vehesse igénybe az egészségügyi szolgáltatást. Több szabály is van, az egyik például az, hogy ha legalább 45 napig alkalmazták, akkor még 45 napig térítésmentes számára az ellátás.

Amennyiben viszont nem szerez munkát vagy nem részesül álláskeresési támogatásban, fizetnie kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami július elsejétől továbbra is havi 7 ezer 710 forint, azaz napi 257 forint. A kötelezettségről egyébként a NAV a NEAK adatszolgáltatása alapján tájékoztatást küld annak, akinek kötelező ezt fizetnie – jelezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán. Ha pedig az illető fizet, akkor igénybe veheti az egészségügyi szolgáltatásokat.

Jogos elvárás dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos szerint, hogy kiszűrjék a potyautasokat /Fotó: I. Gy./

Probléma akkor adódhat, ha nem teljesíti ezt a kötelezettségét. Mint ahogy azt a NAV honlapján közzétették: akinek július elsejétől a hátraléka túllépi a 46 ezer 260 forintot – vagyis fél éven keresztül nem fizet –, az nem vehet igénybe ingyenesen egészségügyi szolgáltatást. Ekkor a NEAK érvényteleníti a tajszámot, és az csak akkor lesz újra érvényes, ha a tartozást kiegyenlítette – de ettől még visszamenőlegesen nem lesz érvényes a tajszám.

– Jogos elvárás, hogy kiszűrjék a potyautasokat a rendszerből, akár több százezren is lehetnek – mondta dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a megyeszékhelyen orvosi ügyeleti ellátást biztosító Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője.

Hozzáfűzte: eddig, ha nem zölden világított a lámpa, akkor figyelmeztették a beteget, adtak neki egy tájékoztatót, és megkérték, hogy az abban foglaltak szerint járjon el. Azonban eddig anyagi következménye nem volt mindennek, minden pácienst elláttak.

Mostantól, ha például a lámpa barna színű lesz – azaz a TAJ érvénytelen –, akkor az egészségügyi szolgáltató elkérheti a vizsgálat árát, kivéve, ha sürgősségi esetről van szó. Hogy ez pontosan miként történik meg, illetve mennyibe kerül egy-egy vizsgálat, egyelőre nem tisztázott.

– Mivel a sürgősségi ellátás továbbra is ingyenes lesz, előfordulhat, hogy többen keresik fel nem sürgős esetekkel az egészségügyi szolgáltatókat – folytatta a szakember. Kiemelte: vizsgálat nélkül senkit sem lehet elküldeni. Kérdés még az is most, hogyha esetleg kiderül a vizsgálatot követően, hogy nem sürgős esetről volt szó, lehet-e utólagosan pénzt kérni az ellátásért.

Ötféleképpen világíthat a lámpa

Az egészségügyi szolgáltatók minden orvos-beteg találkozó alkalmával ellenőrzik, hogy a páciens szerepel-e az egészségbiztosítónál a jogosultakról vezetett nyilvántartásban. A rendszer különféle jelzéseket adhat.

Ha a lámpa zöld, akkor a TAJ érvényes, a jogviszony rendezett. Ha piros, akkor a TAJ érvényes, ám a jogviszony rendezetlen – ilyenkor nem tagadhatják meg az ellátást, ám a jogviszony rendezése miatt a kormányhivatalhoz kell fordulni. Ha kék, akkor az illető külföldön biztosított, és a TAJ átmenetileg érvénytelen. Amennyiben barna, akkor a TAJ egyéb okból érvénytelen – ekkor a szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe, és a TAJ érvényességének rendezését a kormányhivatalnál lehet kezdeményezni. Ha sárga, akkor a TAJ érvényes, de az illető csak korlátozott szolgáltatásokra jogosult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában