természetvédők

2020.07.03. 17:44

Több százezer fát köszönhetünk a csabai egyesületnek

Egy évvel ezelőtt alakult meg a Hatvanezer Fa Egyesület. Tagjai a város több pontján közel kétszázezer fát ültettek el.

V. N.

Fotó: LP6DMK2

A Hatvanezer Fa Egyesület több mint öt hektáron, erdőkben, dűlőkön és a város több pontján közel kétszázezer új fának adott lehetőséget az életre. Ezzel a területtel és mennyiséggel pedig, jelenleg a csabai a legnagyobb hazai közösségi fásító csoport – tájékoztatott Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke, pénteken délután, a ligetben.

Mint kiderült a helyi közösség, tavaly nyári megalakulása óta elsősorban a fás ökoszisztémák kialakításával, tájregenerációval, klímavédelemmel foglalkozik. A mozgalom eddig több mint öt hektár erdőt indított útjára. A legkisebb egy 800 négyzetméteres telek, a legnagyobb pedig egy 3,1 hektáros szántó volt. Minden területet magánemberektől, felajánlás útján kaptak.

Fotó: Lehoczky Péter

– Az erdők telepítéséhez szükséges háromszázezer makk mindegyikéhez lehajolt egy csabai, vagy környékbeli önkéntes. Ennek eredményeképp mostanra közel kétszázezer kis növény kelt életre, amelyek döntő többsége őshonos és tájhonos, ezen a területen már évszázadok óta bizonyító fajok. Az ezzel járó munkából az önkénteseink mellett, az erdészek is kivették a részüket, emellett rengeteg szakmai, kertészeti, természetvédelmi segítséget kaptunk – ismertette az egyesület elnöke.

Poliák Pál, a kezdeményezés alelnöke elmondta, az út menti dűlők szélei, ahol régen fás, bokros élőhelyek voltak, mostanra nagyrészt teljesen sivárak lettek, amely a szakember szerint romboló hatással van a talajra, a levegő minőségére, az élővilágra, és áttételesen a helyi lakosokra is.

– Nincs védelem, a szél elhordja a földet, a por rontja a levegőnket, az élővilágot pedig megfosztják így a lakhelyétől. Ezért is öröm a számunkra, hogy a közösségünk, három önkormányzat, – a mezőberényi, a kamuti, és a békéscsabai – összefogásával a településeket összekötő dűlőhálózatot fás-bokros élőhelyekké alakítja. És még idén, 20 kilométernyi dűlő fásítását és cserjésítését tervezzük – részletezte a kezdeményezés alelnöke.

A városi fásításokkal kapcsolatban Duray Balázs, az egyesület koordinátora kiemelte, a közösség a csabai önkormányzat engedélyével, hatvan fát ültetett el eddig, de a lakosság is több száz fát telepített az inspirálásukra.

– Az úgynevezett famentések szintén a városi területek megóvásához és a későbbi fásításához járulnak hozzá. A köz- és magánterületről kimentett csemeték ezer fölötti számban várják, hogy ősszel a dűlőkbe, az erdőkbe, vagy városi területekre kerülhessenek – hangsúlyozta Duray Balázs.

A sajtótájékoztatón a terveikről is beszámoltak az önkéntes közösség mozgatórugói. Mint mondták, miután egy magánember a bányáit visszaadta az élóvilágnak, a területen szépen elindult a régi tájkép visszaállása, vizes, nádas-mocsaras, madarakban egyre gazdagodó táj kezdett lenni.

– Azonban mivel az emberek rongálják, szemetelik és pusztítják mindezt, a Hatvanezer Fa Egyesület a tájseb begyógyítását tűzve ki célul, és a mintegy 12 hektárnyi területen fekvő tájat a védelmébe vette – osztották meg az egyesület vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában