figyelnek környezetünkre

2020.07.14. 13:45

Miniszteri elismerést kaptak békési szakemberek

Rangos elismeréseket adományozott az agrárminiszter hétfőn, több mint száz, köztük Békés megyei szakembereknek, pedagógusoknak a Föld Napja, a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából, a Pesti Vigadóban.

B. O.

Nagy István, állami kitüntetés, Föld napja, Pedagógus nap, Környezetvédelmi világnap, Vigadó

Fotó: Pelsoczy Csaba

– Elengedhetetlen szakembereink lelkiismeretes, oktató, nevelő és ismeretterjesztő munkája ahhoz, hogy Magyarország és a Kárpát-medence kincseit még sokáig megőrizhessük és csodálhassuk – közölte Nagy István agrárminiszter az eseményen. A tárcavezető szerint a három jeles nap közös ünnepe hidat emel a tudományterületek közé, ráirányítja a figyelmet az oktató-nevelő munka szerepére a környezetvédelemben, és a természeti környezet megóvásában. Hozzátette, a rangos elismerések felhívják a figyelmet arra, hogy a tulajdonosaik hivatása és áldozatos munkája nélkül nem tudnánk szembenézni az előttünk álló globális kihívásokkal.

Nagy István agrárminiszter /Fotók: Pelsőczy Csaba/AM/

Nagy István hangsúlyozta, a kormány kiemelten kezeli a természeti értékeink és környezetünk megóvását. Az egymásra épülő fejlesztések mellett éppúgy figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a természeti értékek bemutatására, illetve a szemléletformálásra, hogy védendő értékeinket minél többen megismerhessék. Kifejtette, a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. Nemzeti parkjainkat és állami erdőgazdaságainkat évente mintegy 5 millióan látogatják, és több mint 50 erdei iskolát működtetnek, ahol munkatársaik minden esztendőben 100 ezernél is több gyereket fogadnak a fenntartható életmódra nevelő programjaikon.

Nagy István jelezte, hogy az Agrárminisztérium által fenntartott szakképző intézmények júliustól 5 centrumban folytatják tevékenységüket, ezáltal teljes mértékben biztosított az összehangolt munka. A tárcavezető köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, amiért országszerte már két éve újjáéledhetnek az iskola- és óvodakertek az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretében.

Az agrárminiszter Pro Natura Emlékplakettet adományozott Lengyel Tibor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegységvezetője részére, a Nagy-Sárrét természeti örökségének megőrzése, a dévaványai túzokvédelmi munka irányítása a Dévaványai Tájegység munkájának több évtizedes magas színvonalú vezetéséért.

Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Bereczki László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság mezőgazdasági erőgépkezelője részére, a valamikori Ecsegpuszta és Dévaványai gyepek természetkímélő kezelésében végzett színvonalas munkájáért. Ugyanezen elismerésben részesült Kovács Krisztina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság turisztikai ügyintézője, a Körösvölgyi Látogatóközpont ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységében történő több évtizedes színvonalas munkavégzéséért. Sármayné Láng Katalin, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai adatbázis kezelője szintén kiérdemelte az oklevelet, az Igazgatóság fajtamegőrzési-, különösen a túzokvédelmi program szervezésében ellátott kiváló tevékenységéért.

Két Békés megyei pedagógus is Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott. Az agrárminiszter Balogné Lakatos Mónika, a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium műszaki vezetője részére, az intézményi tangazdaság hatékony működése érdekében végzett áldozatos munkájáért adományozta az elismerést. Míg Molnár István, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium agrármérnök tanára az innovatív, fejlesztő pedagógiai munkájáért, versenyfelkészítő tevékenységéért érdemelte ki a miniszteri elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában