Békéscsaba

2020.07.30. 10:53

Futásban a legjobb az ultratriatlonista

Hol a határ? címmel tartott szerdán motivációs előadást Rokob József, győri ultratriatlonista a Csabagyöngye Kulturális Központban.

V. E.

Az előadó főként versenyein való élményeiről számolt be a programon, azt azonban hozzátette, nem tartja magát kifejezetten sportolónak, hisz csupán 32 évesen tanult meg úszni, a megmérettetések csak ezután léptek életébe, ráadásul nem tart „igazi” edzéseket sem, a tréning mindössze némi futásból áll nála.

Az ultratriantlonistától megtudtuk, a sport az életének körülbelül öt-tíz százalékát teszi ki. Lényegében 2009-ben vágott bele úgy, hogy először csak testalkatán szeretett volna javítani, miközben kihívást akart találni magának. A triatlon és az ironman pedig már akkor is mentek, bár kevésbé voltak népszerűek, mint manapság. Elnézve a versenyeken megtett távokat azonban úgy gondolta, ezt ő is meg tudja csinálni. Első megmérettetése Nagyatádon volt, amire nem készült, csak benevezett és elment.

A szerző felvétele

Az úszás ekkor még elég rosszul ment neki, a kerékpározásban már valamivel jobb volt, maratont pedig ott futott életében először. A leírtak ellenére 13 óra és 11 perc alatt ért célba, ami erős középmezőnyt jelentett. Bár fizikailag szinte teljesen kikészítette a táv, egy hétig nem tudott járni, a lábkörmei leestek, felduzzadt a lába és vízhólyagok borították, mégis elképesztő büszkeség töltötte el, ami rögtön rabjává is tette az egésznek.

Időközben már ott volt a fejében egy hirdetésben meglátott dupla ironman verseny gondolata is, amiről úgy vélte, ha a simát meg tudta csinálni, az is menni fog. Néhány hónappal később be is nevezett rá, de ezelőtt már elment néhány úszóedzésre. Utóbbin tanára már az első csapásoknál megállapította, hogy nem tud úszni, de azért belevágtak az edzésekbe. Ezt követően végigvitte a versenyt is, az elsőnél kevésbé jó eredményekkel, mégis büszkén. Itt találkozott először Szőnyi Ferenc magyar triatlonista, ultrafutó, ironman, összetett ultratriatlon világbajnokkal, aki épp a mexikói hússzoros ironman-re készült. Ő ettől felbuzdulva másnap benevezett egy tízszeresre, majd sorra követték egymást a megmérettetések.

A legnagyobb talán mégis az olaszországi Triple Deca Ironman volt, ahol 30 nap alatt 30 ironmen között úszott 114 kilométert, tekert 5400 kilométert, illetve futott 1260 kilométert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában