Brillante

2020.06.11. 19:05

Szőlőből érkezett legtöbb a gyulai pálinkaversenyre

Lezajlott a 21. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – Pálinka és Párlat Verseny érzékszervi zsűrizése szerdán és csütörtökön Békéscsabán, a Panoráma Hotelben. A versenyre ebben az évben két kategóriában nevezhettek a kandidálók: a bérfőzetők és a magánfőzetők párlatait várták a szervezők.

P. G.

20200611 Békéscsaba Gyulai pálinkafesztivál zsűrizése elkeződött a panoráma Hotelben Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A kiírásra összesen 838 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről, így egyebek mellett Nyergesújfaluról, Döbröközről, Budapestről, Környéről, Kecskemétről, Szomolyáról, Boldogkőváraljáról, Miskolcról, Koltóról, Kaposvárról és természetesen Békés megyéből is szép számmal neveztek. Ugyancsak érkeztek minták Szerbiából, Romániából, Horvátországból és Szlovákiából is.

A minősítéseket és az eredményeket szeptember 18-án, a Pálinkafesztiválon hirdetik ki /Fotók: Imre György/

Az érzékszervi zsűrit huszonhatan alkották, a döntnököknek nem volt egyszerű dolga a több száz tétel bírálata során. A minél magasabb szakmai munka miatt egy pálinkabírálati tréningen is részt vettek a meghívottak, hogy valóban a legjobb nedűket válasszák a kétnapos zsűrizés során. A zsűri elnöke Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, illetve Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora, okleveles élelmiszer mérnök, pálinkafőző mester, pálinkabíráló.

A zsűri számítógéppel bírált, 4-szer 5 pontos rendszerben, amelynek részeként megvizsgálják, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták. A legtöbb párlat szőlőből érkezett, utána a szilva és a kajszibarack áll „fej-fej” mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában