nyomdaipari tudás- és képzőközpont

2020.06.16. 13:55

Nyár végére felépül a modern tanműhely Békéscsabán

Jól halad és a végéhez közeledik, nyáron befejeződhet Békéscsabán az a közel kétmilliárd forintos, a kormány által támogatott beruházás, amely révén nyomdaipari tudás- és képzőközpontot alakítanak ki a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma területén.

Licska Balázs

Hamarosan végeznek a tanműhellyel is, a készültségi szint elérte a 85 százalékot /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Szarvas Péter polgármester elmondta, az oktatásfejlesztési projekt a Modern Városok Program keretében valósul meg, arra a kormány közel 2 milliárd forintot biztosított az önkormányzat számára. A beruházás két nagy elemből áll: egyrészt modern tanműhelyet alakítanak ki és felújítják a kollégiumot, másrészt korszerű nyomdaipari gépeket és technológiai berendezéseket szereznek be. A tervek szerint a következő tanévre szinte minden a helyére kerülhet.

A kollégiumi férőhelyek korszerűsítése jó ütemben haladt, a műszaki átadás tavasszal megtörtént, és folyamatosan érkeznek az ide beszerzett eszközök. A beruházás teljes épületgépészeti, épületvillamossági rekonstrukciót jelentett, a tetőre napelemek kerültek. A fejlesztés egyik lényeges eredménye, hogy megszűnt a szobák zsúfoltsága. A korábbi négyágyas szobák helyett két- és háromágyas szobákat alakítottak ki, és immár minden lakóegységhez külön vizesblokk tartozik.

Folyamatban van a tanműhely kivitelezése és a hozzá kapcsolódó eszközbeszerzés, az építkezés jelei a Gyulai útról is jól láthatók.

Hamarosan végeznek a tanműhellyel is, a készültségi szint elérte a 85 százalékot /Fotó: Imre György/

Jelenleg a speciális antisztatikus műgyanta padlók; a nyomdagépek kiszolgálását végző gépészeti berendezések; valamint az álmennyezetek kialakítása zajlik. A tanműhely kivitelezésének határidejét meghosszabbították, ugyanis a közbeszerzés eredményeként kiválasztott eszközök egyedi műszaki paraméterei miatt a tanműhely kiviteli tervein módosítani kellett. A nyomdaipari gépek folyamatosan érkeznek, például az elektromos gyalogkíséretű targonca már megérkezett.

A kivitelező cég, a békéscsabai Novus-Dom Kft. ügyvezetője elmondta, a kollégium műszaki átadása és átvétele megtörtént, a tanműhely esetében pedig a készültségi szint 85 százalékos. Szakipari munkák folynak, mennek a gépészeti és elektromos munkák, burkolnak, festenek, készül az álmennyezet. A jelenlegi elképzelések szerint július végére elkészülnek a tanműhellyel, az engedélyek beszerzése után, szeptembertől pedig már birtokba is vehetik a diákok.

Földi Mihály hozzátette, több nagy gép július elején érkezik, van, amelyik várhatóan 5x2x2 méteres dobozban. A beruházás azért különleges, mert ezeket valahogy be kell juttatni a termekbe, viszont úgy, hogy utána a helyiségekben már nem igazán dolgozhatnak. Bizonyos falakon ezért nagy nyílásokat hagytak, alakítottak ki, amelyeken keresztül beszállíthatók a hatalmas berendezések, utána ezeket a nyílásokat bútorlapokkal fedik be.

Egyre vonzóbb a nyomdászképzés

Több mint harminc nyomdaipari vállalkozás működik Békéscsabán és környékén, amelyek munkaerőért kiáltanak – mondta a projekt jelentőségével kapcsolatban Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója. Hozzátette: az a technika és technológia, amivel eddig oktattak, elegendő lehet a mának, de ők a jövőre készülnek.

Példaértékűnek mondta, hogy a nyomdaipari tudás- és képzőközpont szükségességéről egyhangúlag gondolkodtak a várossal, a vállalatokkal és a szakmai szervezetekkel, no meg a kormánnyal, így a projekt az elsők között került be a Modern Városok Programba.

A nyomdaipar és a nyomdászképzés egyre vonzóbb, az elmúlt években többszörösére nőtt a beiskolázott gyerekek száma. A leendő központban a modern tanműhely révén olyan tudás és tapasztalat birtokába kerülhetnek a diákok, ami – talán egész Európában – egyedülállónak számít. Az országos beiskolázású intézményben középfokú képzettség lesz elérhető, de a felsőoktatási intézményekkel is együttműködnek, ami segítheti a fiatalok helyben maradását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában