vandalizmus

2020.06.03. 13:44

Megrongálták a Kunágota-Dombiratos közötti út menti emlékhelyet

Dél-Békés jobb, s jónak nem mondható fő- és mellékútjai mentén az utazók útszéli keresztekkel találkozhatnak. Szinte mindegyiknél friss virág hirdeti a közelben élőknek, netán azoknak, akik ott megállnak egy kis lelki támaszért, felfrissülésért, fontos az a hely. Pünkösd hosszú hétvégéje előtt, szombatra virradóra a Kunágota-Dombiratos közötti út menti emlékhelyet megrongálta valaki. Komoly felháborodást váltott ki a jóérzésű emberek körében a vandalizmus. A rongálót elfogta a rendőrség.

Csete Ilona

Az elmúlt száz évben nem sok útszéli keresztet helyeztek ki a környéken. Talán az utolsó fa kereszt állítására a Jakabffy birtokosok kértek engedélyt a kunágotai lelkésztől, hogy a kupai birtokukhoz vezető útkereszteződésbe keresztet emelhessenek. (A Jakabffyak a jórészt Dombiratos és Kunágota közötti Kupa nevű birtokrészen gazdálkodtak.)

– Sok-sok idő eltelte után Kunágota és Dombiratos között egy, a környéken élő család állított egy szép kőkeresztet a két falut összekötő út mentén. 13 éve történt ez. Eddig háborítatlanul hirdette a kereszt a hit erejét, de a mostani pünkösd ünnepét beárnyékolta a vandalizmus. Valaki, valamiért szétverte a kereszten lévő Krisztus alakot – ezt már a helyszínen mutatta meg nekünk a kunágotai Gábor László, akiről köztudott, hogy helytörténeti kutató, jól ismeri a közel s távol lévő jeles helyeket, a történelem híres, helyi kötődésű alakjait, e vidék értékeit.

– Mi, akik itt élünk, jóérzésű emberként döbbenten szembesültünk a történtekkel. A vandál tett, aminek a következményeként a pünkösdi szél szomorúan ringatta a korpuszból megmaradt csonka jobb kezet... Vajon kinek állt útjában a kereszt, és miért tette, amit tett? Szerintem józan magyarázat nincs erre – tette hozzá a helyszínen szemlélődve, elkeseredve Gábor László.

A 13 éve felállított, műgyantából készült feszületről, rajta a testtel, azt tartották, abban bizony se időjárás, se elhasználódás kárt nem képes tenni. Kizárólag a kalapács lehet ellensége. A szombaton romjaiban megtalált hely egyelőre érintetlen, az utazókat el is borzasztja a látvány.

– Hasonló rongálásnak voltunk már elszenvedői, tavaly szeptemberben az innen 1,5 kilométerre lévő tűkanyarban felállított fakereszt volt valakinek az útjában. Hamarosan ismét a helyére kerül, oda, ahol a virágok nyílnak – mutatta meg a helyét annak is a helytörténész, aki emlékeztetett, Kunágotára három úton érkezhet az utazó. 1858-ban ezért három keresztet állítottak az elődök, szimbolizálva a település katolikus mivoltát, és az üdvözlő keresztekkel a szíves fogadtatást is jelképezték.

A dühös fiatal férfi elindult sétálni, követ dobott a feszülethez

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott tájékoztatás szerint egy 20 éves fiatalember törte össze a szobrot. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság rendőrei 2020. június 2-án előállítottak egy dombiratosi férfit. A 20 éves férfi 2020. május 29-én 17 óra 30 perc és 2020. május 30-án 14 óra között megrongált egy feszületen lévő Krisztus szobrot. Egy kővel törte össze, a bűncselekménnyel 80 ezer forint kárt okozott. Kihallgatásán azzal magyarázta tettét, hogy vitatkozott az egyik rokonával, dühös lett, ezért otthonról elindult sétálni, hogy megnyugodjon. Útközben felvett egy követ és hozzávágta a feszülethez. A fiatal férfi a gyanú szerint korábban egy házba is betört, illetve egy dinnyeföldről akkumulátort és villanypásztor adaptert lopott. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság így rongálás és lopás miatt is indított ellene eljárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában